Banker avråder från amortering

Många hushåll amorterar inte av på sina bolån. På Föreningssparbanken är till exempel 57 procent av bottenlånen amorteringsfria. Och en del låntagare avråds av bankerna från att betala av på lånen.

Magnus Höijer som bor i en villa i Sandviken, frågade Föreningssparbanken om hans familj borde börja betala av sitt bolån, men avråddes från det.

– Jag fick svaret att det inte var nödvändigt att amortera på bottenlånet. Vi amorterade på ett annat lån som vi hade som gällde bilen. Men om jag skulle vilja låna pengar till att reparera taket på huset då måste jag ju låna på huset, och inte på bilen.

– Då kan jag ju stå där en dag och behöva göra en ganska stor investering på huset och det inte finns utrymme att låna på huset. Så jag tyckte att rådet var lite konstigt, säger han.

Funderar på att betala av
I Magnus Höijers bank tyckte inte att han behövde amortera på sitt lån även om han själv nu funderar på att börja göra det.

Och att så mycket som 57 procent av bottenlånen hos Föreningssparbanken är amorteringsfria, det tycker inte Ylva Yngvesson på bankens institut för privatekonomi är särskilt mycket.

– Nej själva siffran i sig säger ju inte så mycket för detta måste ställas i relation till hur varje individ har lånat. Det intressantaste är egentligen hur man amorterar på resten av de lån som man har.

– Det är viktigt att ha inställningen att man behöver amortera, men samtidigt ska man inte enbart amortera som det enda man gör som ett sparande. Det är viktigt att man även bygger upp en buffert så att man har någonting att ta av när det händer någonting, säger hon.

Bankerna tjänar pengar på lånen
Men Magnus Höijer i Sandviken tror att bankerna, som ju tjänar pengar på lånen, ofta har ekonomiska intressen som styr deras rådgivning.

– De är inte ute efter att skinna mig, men jag tror att de helt enkelt vill tjäna pengar. Och om de säger att det är viktigt att amortera och  viktigt att tänka på framtiden kanske jag inte är lika pigg på att låna pengar heller. För då börjar jag att tänka på min ekonomi i högre grad. Så tror jag att det kan fungera, säger han.

Erik Boman, Ekonomiekot
erik.boman@sr.se