Radikale Venstre framåt i Danmark

Det hårdnar i den danska valrörelsen inför valet på tisdag. Opiononsmätningar visar att regeringen förlorar något och socialdemokraterna knappar in. Men regeringen oroas av att många borgerliga väljare föredrar Radikale Venstre som just nu har medvind.

Om Anders Fogh Rasmussen och hans borgerliga regering hittills under valkampanjerna ansett saken klappad och klar, så tycks det dan före dan, infinna sig en tydlig oro. Framför allt inom hans eget liberala parti Venstre.

I Danmark kommer flera opinionsmätningar om dagen och idag, dagen före valet, visar de faktiskt att huvudmotståndaren, Socialdemokraterna och partiordföranden Mogens Lykketoft, går lite framåt, och Venstre aningen tillbaka.

Största partiet
Fortsatt är Venstre landets största parti på över 30 procent av väljarkåren, så marginalerna jämfört med förra valet är små. Också för regeringspartnern de Konservative och för Dansk Folkeparti, som tycks göra lite sämre resultat än förra gången.

Segern för den styrande majoriteten i folketinget borde alltså vara säkrad, om än knappare än vid förra valet.

Men nervositeten har tilltagit. Den var mycket kännbar vid Danmark Radios stora avslutande partiledardebatt i tv på söndagskvällen.

Radikale Venstre har medvind
Oron växer för att Radikale Venstre, det borgerliga partiet i opposition, får ännu mer medvind i seglen. Från fem procent upp till nio procent och kanske mer. De står just nu i fokus för medieuppmärksamheten. De har ett ekonomiskt program som i princip tilltalar många också inom regeringslägret och de vill lindra den hårda invandrarpolitiken.

Budskapet går hem och temat för dagen i statsminister Fogh Rasmussens läger handlar för all del om att ”rösta på oss”. Men lika mycket varnar de egna tänkbara väljarna; rösta för Guds skull inte på Radikale Venstre.

Bengt Lindroth, Köpenhamn
bengt.lindroth@sr.se