Percy Nilsson inför rätta för skattebrott

På måndagen inleddes rättegången mot ishockeylaget Malmö Redhawks ordförande Percy Nilsson. Tillsammans med två tidigare klubbdirektörer åtalas Nilsson för grovt skattebedrägeri och grovt skattebrott.   

Kammaråklagare Håkan Litsegård talar om lögner och skenavtal när han beskriver hur klubben betalat drygt tio utländska spelare via agenter i utlandet.

– Jag menar att man har lämnat felaktiga uppgifter om vilka avtal som finns till skattemyndigheten.

Undanhållna arbetsgivaravgifter
Den 1 500 sidor långa förundersökningen handlar i grunden om en sak: har Malmö Redhawks hyrt eller haft de utländska spelarna anställda?

Ekotbrottsmyndigheten menar att klubben varit arbetsgivare och därmed undanhållit staten drygt tre miljoner kronor i arbetsgivaravgifter.

Under en period på 90-talet hade de utländska spelarna dubbla avtal. De fick en liten del av betalningen i månadslön, som klubben också betalade arbetsgivaravgift på, men den största delen gick till agenter i utlandet och vidare till konton i bland annat Schweiz.

”Seriös konstruktion”
– Man hade ishockeyspelare anställda för det var man tvungen att ha för att de skulle få uppehålls- och arbetstillstånd, och sedan har man ett avtal med agenten, säger advokat Leif Silbersky, som är Percy Nilssons ombud.

Percy Nilsson skapade Malmö Redhawks och han är också enligt åklagaren den ytterst ansvarige. Percy Nilsson och de två tidigare klubbdirektörerna riskerar om de fälls flera års fängelse. På måndagen ville Percy Nilsson inte bli intervjuad.

– Nej, du har ju pratat med Leif Silbersky. Jag svarar inte på någonting.

Minimera skatten
Under tiden som brottsutredningen mot Malmö Redhawks pågått så har klubbledare i ishockeylagen Frölunda och Tingsryd dömts för skattebrott då man betalat ut svarta spelarlöner, men enligt Leif Silbersky finns det inga paralleller till de fallen.

– Det finns ingen parallell för det var helt andra upplägg än i det här målet. Här är det seriösa agenter i bakgrunden som har åtagit sig att sköta ekonomin för respektive spelare.

Svaret på frågan varför Malmö Redhawks valt att ha dubbla avtal med de utländska spelarna är enkelt.

– Syftet är som alltid när man gör affärer att minimera skatten, men minimera den på ett lagligt, etiskt och moraliskt sätt, säger Leif Silbersky.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se