Röster och motröster har fått komma till tals i media under upploppen. Foto: Dervis Kilic/Sveriges Radio.

Nya röster har hörts i media under upploppen

Två parallella spår inom mediebevakningen
1:47 min

Mediernas rapportering efter upploppen kan ha lett till spridningseffekter, men framför allt har nya, tidigare ohörda röster kommit fram, menar mediakännare.

– Klart att det går inte bortse från att andra förorter har tagit efter spridningseffekter när man bränner en bil till exempel, men den här bevakningen har gjort att man har fått fram andra röster och motröster. Det är så lätt att det blir polis och andra myndigheter som är enda källan, säger Axel Andén, chefredaktör medievärlden.

Dessa dagar av upplopp som började i Stockholmsförorten Husby söndags kväll och som har fortsatt under veckan, har gett avtryck i tv, tidningar, livesändningar på webben liksom här i radion. Anja Hirdman är medieforskare vid JMK vid Stockholms universitet. Hon har sett två parallella spår inom medierapporteringen:

– Särskilt inom bildjournalistiken, de brinnande bilarna, understrykande av det upphetsade, den affektiva rapporteringen, naturligtvis behöver man fokusera på det som händer nu, men man stannar kvar i det skeendet, säger Anja Hirdman.

– Men parallellt med det de som själv är berörda av det här ute på orterna, som får definiera problemet, varför det händer hur man kan förstå det, som kommer till tals på ett sätt som är betydligt mer markant än tidigare rapportering kring så kallade upploppen från förorten, fortsätter hon.

Axel Andén, chefredaktör på Medievärlden, förklarar varför han anser det är viktigt med att andra röster får komma fram:

– Det är så lätt att man beskriver det som obegripligt när det finns så mycket att diskutera. Det här är kanske inte bara en angelägenhet för de här områdena, det är en angelägenhet för alla, säger Axel Andén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".