Svensk-irakisk partiledare borta i Irak

Minas Ibrahim al-Yousifi som är svensk medborgare och partiledare för det irakiska kristdemokratiska partiet misstänks vara kidnappad i Irak.

Han har varit försvunnen i drygt en vecka, och i helgen hörde han av sig till sin familj i Jönköping på telefon. Det var ett mycket kort samtal, säger hans dotter Ronak al-Yousifi.

– Samtidigt som det var en lättnad så var det tungt. Det var en lättnad att höra hans röst och veta att han lever. Det har varit en press från olika håll, folk har ringt och vi vill helst bara lämna det i fred. Vi vet ju ingenting själva, säger hon.

Vill inte förvärra situationen
Ronak al-Yousifi vill inte berätta vad hennes pappa sa när han ringde i helgen. Familjen är rädd att förvärra situationen om den lämnar ut detaljer om hans försvinnande.

Men klart är att Minas Ibrahim al-Yousifi varit borta i drygt en vecka. Han är partiledare för CDP, det kristdemokratiska partiet i Irak. Och ett par dagar före valet i Irak förra söndagen försvann han.

Hans familj i Jönköping har polisanmält försvinnandet som en misstänkt kidnappning. Han är nu efterlyst via Interpol och den svenska polisen har också överlämnat ärendet till utrikesdepartementet.

Ingen officiell bekräftelse
UD:s presstjänst uppger att ambassaden i Amman i Jordanien är informerad. Men ännu finns ingen officiell bekräftelse på att Minas Ibrahim al-Yousifi är kidnappad, och det har inte heller framförts några krav på en lösesumma.

Hos familjen al-Yousifi i Jönköping ringer telefonerna nu i ett. Både släktingar och journalister vill veta vad som hänt Minas Ibrahim al-Yousifi.

– Man kommer inte från det. Medierna ringer hela tiden, säger Ronak al-Yousifi.

Vad är er önskan nu förutom att er pappa ska bli fri?

– Att det blir ett slut på detta. Att folk ser något positivt på det han har gjort och att han mår bra nu, säger hon.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se