Trängselskatten ett huvudbry för s

På måndagen inleds en stor annonskampanj i Stockholm om hur försöket med trängselavgifter för bilar ska fungera. Enligt planerna ska det dra i gång i augusti senare i år. Men det är i dagsläget inte alls säkert att det blir något försök överhuvud taget.

Regeringsrätten beslutade i fredags att kammarrätten ska ta ställning till om upphandlingen har gått rätt till och det är i dagsläget inte alls säkert att det blir något försök överhuvud taget.

Den tråd projektet hängde på blev efter regeringsrättens dom i fredags ännu skörare i väntan på att kammarrätten ska avgöra om upphandlingen av den tekniska apparaturen måste göras om eller inte, ett avgörande som kan ta veckor och sedan överklagas ännu en gång.

Måste bestämma sig
Innan det beskedet kommer måste regeringen, Vägverket och Stockholms stad bestämma sig för hur de ska gå vidare just nu, lägga ned verksamheten och ha förlorat dyrbar tid om man senare vinner i kammarrätten, eller fortsätta som om ingenting har hänt och riskera att förlora ännu mer pengar om satsningen aldrig blir av.

Vägverket väntas komma med ett besked om hur det tolkar läget senare i veckan. Hur mycket som i dag slängts i sjön om ingenting blir av finns det ingen som vill uppskatta, men det lär röra sig om flera hundra miljoner kronor.

Det främsta förklaringen till denna soppa är att det parti, socialdemokraterna, som haft huvudansvaret för frågan egentligen aldrig velat ha någon trängselskatt.

Krav från miljöpartiet
Det var i förhandlingarna om regeringsmakten efter riksdagsvalet 2002 som socialdemokraterna gick med på miljöpartiets krav och tvingade det socialdemokratiska finansborgarrådet i Stockholm, Annika Billström, att verkställa beslutet, trots att hon lovat väljarna motsatsen i valrörelsen.

Den borgerliga oppositionspartierna har hela tiden varit hårda motståndare till projektet och nu är socialdemokraterna på väg att lyckas med att bli ovän med alla, de som hela tiden varit emot trängselskatten för att man gett sig in i projektet, och nu också från dem som är för den, eftersom man riskerar att dribbla bort alltihop.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se