Bush lägger fram stram budget

USA:s president George Bush lägger på måndagen fram sin stamaste budget hittills. Stora nedskärningar väntas i bland annat miljöprogram, utbildning och sjukvård för fattiga.

När president George Bush lägger fram sin budget har han ett budgetunderskott på nästan ofattbara 3 000 miljarder kronor att ta hänsyn till.

Det är ett underskott som han har lovat att halvera under sina kommande fyra år i Vita huset.

Stora nedskärningar
Därför är det den stramaste budgeten hittills under hans presidentperiod som han lägger fram för kongressen på måndagen, och de största nedskärningarna i amerikansk ekonomi sedan Ronald Reagan styrde Vita huset.

Det kommer att bli kännbara nedskärningar för många när Bush ska skrota eller kraftigt dra ner på 150 statligt finansierade program, bland annat flera miljöprogram, sjukvård till fattiga och vård till krigsveteraner.

De två områden som knappt rörs alls i budgeten är försvaret och inrikessäkerheten. Och det är två kostsamma poster.

Irakkriget kostar en miljard om dagen
Kriget i Irak kostar USA över en miljard kronor varje dag, men de militära operationerna i Irak och Afghanistan ligger utanför budgeten i en särskild post.

Bush väntas få svårt att få igenom sin budget, och till det kommer det stora och kontroversiella inrikespolitiska slaget som nu har inletts, George Bushs vilja att göra om pensionssystemet.

Sara Stenholm, New York
sara.stenholm@sr.se