Miljöpartiets språkrör Åsa Romson, som är tillbaka efter ett halvårs föräldraledighet, inleder partiets kongress i Västerås med ett tal på fredagen. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Romsons inledningstal på Miljöpartiets kongress

"Finns fler problem med alliansens arbetslinje"
1:40 min

Miljöpartiet inledde på fredagsförmiddagen sin kongress och när språkröret Åsa Romson höll öppningstalet började hon med att tala om oroligheterna i Husby. Romson lade skulden på den förda politiken.

– Politiker har vänt ryggen, inte bara till Husby och andra stockholmsförorter, utan till förorter i hela landet. Vi har låtit servicen försvinna, centrum stänga, sa Romson.

– Har det gjorts upprustningar i miljonprogrammen har dessa bekostats av hyresökningar, medan politiken har givit stora rotavdrag till rika bostadsrätter och villaområden.

Åsa Romson fick många applåder under sitt tal, som hon höll på en scen täckt av budskapet om Miljöpartiets nya arbetslinje. En kaxig affisch, som hon själv uttryckte det och som i praktiken innebär att kongressen ska ta ställning till vilken arbetsmarknadspolitik partiet ska gå till val på.

Romson kritiserade alliansen för en misslyckad jobbpolitik som mest skapat otrygghet – och lett till stor ungdomsarbetslöshet.

– Men det finns ju fler problem med alliansens arbetslinje. Det är en linje som inte vågar se var nya jobb skapas, som är blind för att vårt samhälles största utmaning faktiskt handlar om att vi ska ställa om ett samhälle som är fossilbaserat, och ett köp- och slängsamhälle, till ett hållbart samhälle som lever inom naturens ramar.

Men även om kritiken riktades mot hela alliansen var den ändå starkast mot Moderaterna, för att inte partiet tar miljöfrågorna på allvar och för migrationsministerns uttalande om blonda och blåögda damer.

Romson hyllade partiets egen insats i den migrationspolitiska överenskommelsen som Miljöpartiet slutit med regeringen.

– Den här våren visade att vi har kraften, att vi kan flytta berg, att humanism  är mycket starkare än järnrör, sa hon.

 

Ekots direktrapportering från talet:

Mikael Kulle: Välkomna till Ekots direktrapportering. Vi drar igång 09.40, när Åsa Romson väntas börja sitt tal.

09:27, 24 May 2013

Mikael Kulle: Miljöpartiets kongress i Västerås pågår till och med söndag. Ett nytt partiprogram ska klubbas, liksom en ny inriktning för partiets arbetsmarknadspolitik.

09:37, 24 May 2013

Mikael Kulle: 800 miljöpartister har samlats i en mörk, men grön kongresshall. Gycklare har värmt upp publiken inför inledningstalet genom att kasta kniv, rapporterar Ekots Katarina Helmerson på plats.

09:39, 24 May 2013

Mikael Kulle: Nu har kongressen klubbats igång, men ännu väntar publiken på att Åsa Romson ska inta scenen.

09:42, 24 May 2013

Mikael Kulle:

Nu kliver Åsa Romson upp på scen till stående ovationer från åhörarna.

09:43, 24 May 2013

Mikael Kulle: Jag känner mig jätteglad att vara tillbaka, säger Romson som varit föräldraledig.

09:43, 24 May 2013

Mikael Kulle: Oroligheterna i Stockholms förorter tynger vårkänslorna, säger Romson. Det är tydligt att Sverige är ett delat land. Det finns ett politiskt ansvar. Politiker har vänt Husby och många andra förorter i Sverige ryggen, säger Romson.

09:44, 24 May 2013

Mikael Kulle: Romson: Människor vill samma sak. Vi vill alla ha jobb och skola att gå till, vi vill ha framtidstro. Men det tar tid att få miljonprogramsområden att fungera, och det tar tid att alla ska få jobb. Men om vi aldrig börjar, kommer vi aldrig dit.

Vi måste skicka budskapet härifrån: vi vill börja bygga framtidstro. Inte bara i Husby, utan i hela Sverige.

09:46, 24 May 2013

Mikael Kulle: Romson: Den här kongressen kommer handla mycket om jobb. Hur vi skaffar nya jobb.

09:46, 24 May 2013

Mikael Kulle:

Romson: Alliansens arbetslinje vet vi, vi har sett den i sju år. Den har testats. Man vill hitta fler jobb genom att göra livet svårt för dem som inte har något jobb, eller som är sjuka.

09:47, 24 May 2013

Mikael Kulle: Romson: Det finns nu minst 150 000 skäl till varför alliansens linje misslyckats. För det finns minst 150 000 unga som söker jobb som inte finns. Sverige behöver en ny jobbpolitik, som låter människor vara människor.

Det är inte de arbetslösa det är fel på, det är politiken.

09:48, 24 May 2013

Mikael Kulle: Romson: Alliansens arbetslinje ser inte var nya jobb skapas. Vi måste ställa om ett fossilsamhälle, ett köp- och slängsamhälle, till ett hållbart samhälle. Vi måste forma en ekonomisk modell som gör att det lönar sig att göra samhället bättre.

09:49, 24 May 2013

Mikael Kulle: Romson: När vi politiker sätter tydliga regler för företagen ger vi grönt ljus för de framtidsinvesteringar som Sverige behöver. Det finns väldigt mycket jobb att göra.

Staten ska prioritera forskning, utveckling och innovation. Men sedan 2001 tappar Sverige på dessa områden, enligt Romson. Vi behöver sätta ett nytt mål för investeringar i forskning och utveckling. Minst 4 procent av BNP, säger Romson.

09:51, 24 May 2013

Mikael Kulle: Romson: Det finns fler viktiga framtidsinvesteringar. Vi behöver stärka beredskapen mot framtida hot. Det har talats om risken för att Ryssland militärt ska invadera Sverige. Men det finns sådant som oroar mig mer, där experter är mer ense om att det finns ett hot.

Koldioxidnivåerna i atmosfären skrämmer mig mer än de ryska flygplanen, fortsätter Romson. Sveriges klimatberedskap är inte särskilt god.

Västerås kan bli ställt under vatten om Svartån svämmar över, konstaterar Romson.

09:53, 24 May 2013

Mikael Kulle: Sverige har gått från att vara pådrivande i miljöfrågan till att vara passivt, att vara en bromskloss, menar Romson.

Vi kan tacka Moderaterna för att det nu är billigare att släppa ut ett ton koldioxid än att köpa en kopp kaffe. Det är inte särskilt roligt, säger hon.

09:55, 24 May 2013

Mikael Kulle: Romson: Jag skulle vilja säga till Reinfeldt att man kan göra ganska mycket. Jag vet, och ni vet, och vi ska diskutera många förslag här.

Vi kan gräva fram ett antal förslag ur Anders Borgs papperskorg, för det var där de hamnade, förslagen från klimatutredningen.

09:57, 24 May 2013

Mikael Kulle: Romson: Moderaterna vill ha en valrörelse som signalerar att allt kan lösas med skattelättnader.

09:57, 24 May 2013

Mikael Kulle: Romson fortsätter tala om vinterns debatt om invandring. Det finns bara dåliga svar på frågan ”Hur mycket invandring tål Sverige”, säger hon.

09:59, 24 May 2013

Mikael Kulle: Men den här våren visade något viktigt, att humanism är starkare än järnrör, säger Romson apropå överenskommelsen med regeringen om papperslösas situation i Sverige.

10:00, 24 May 2013

Mikael Kulle: Romson: Men arbetet är inte över. Vi hör hemska historier om människor som kommer till Sverige för att jobba. Människor som får jobba dygnet runt till slavlöner, det är inte okej.

Problemet är inte att de kommer hit för att arbeta, utan att de blir utnyttjade. Vi kräver fler kontroller och tuffare tag mot dem som utnyttjar andra.

10:01, 24 May 2013

khelmerson: Åsa Romsons kritik riktar sig hittills enbart mot Moderaterna #mp13

10:03, 24 May 2013

Mikael Kulle: Stora applåder i kongresshallen när Romson nu avslutat sitt tal.

10:04, 24 May 2013

Mikael Kulle: Med det avslutar vi Ekots direktrapportering från Västerås.

10:05, 24 May 2013

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".