Kampen om Elsam fortsätter

Vid sidan av valet i Danmark, som hålls imorgon, är Vattenfalls försök att komma över energiföretaget Elsam den följetong som ges stort utrymme i danska medier. Statliga svenska Vattenfalls försök att få fotfäste i Danmark ses som en fientlig handling på många håll. Men i själva verket är detta en mångbottnad historia:

I fredags förmiddag förklarade Vattenfall att de kommit överens med 36, 5 procent av aktieägarna i det huvudsakligen jylländska energibolaget Elsam om att köpa deras poster.

På eftermiddagen kontrade statliga danska DONG, som vill fusionera sig med Elsam, att de minsann köpt mer än 50 procent av Elsamaktierna, till samma pris som Vattenfall.

Danska regeringen har också kraftfullt gått emot svenskarna. Stopp alltså för Vattenfalls försök att via Elsam komma in i Danmark och nå också andra energibolag i framför allt Köpenhamnsregionen, vilket ligger i korten.

Men, säger Vattenfalls chef Lars G. Josefsson, i tidningen Börsen idag: ”Slaget är inte förlorat ännu.”  Vattenfall tänker låta jurister se på DONGS metoder att via påstådd förköpsrätt överta aktieposter i Elsam. Striden fortsätter alltså.

I Danmark betivlvar analytikerna att DONG egentligen har råd att betala sitt köp.10 miljarder svenska kronor kan det kosta. Bäst beskrivs läget genom att rakt av läsa högt ur Berlingske Tidendes näringsbilaga idag: för utomstående ”är allt ett sammelsurium av politiska intressen,
oändliga rader av aktieägarmöten och beskyllningar.

Konsekvenserna för konsumenterna, skattebetalarna och dansk elproduktion är oklara. Följ med i detta högspännande drama, det kommer att pågå hela året ut”. Kort sagt: en såpopera om maktspelet om framtiden för kungariket Danmarks energiförsöjning.
                                    

Bengt Lindroth