Över 4 000 utan ström i en månad

Det är på tisdagen exakt en månad sedan den svåra stormen i södra Sverige. För de över 4 000 hushåll, i framför allt Kronobergs län, som fortfarande är utan ström har det varit en tuff tid.

84-årige Albert Karlsson i Stockhult mellan Ljungby och Älmhult har tvingats klara sig med sin vedspis. Stödd på sin käpp matar Albert Karlsson in ännu ett vedträ i den gamla järnspisen. Även om den håller uppe värmen i det lilla köket så börjar han tröttna nu efter en hel månad utan el.

– Det har ju gått genom att vi har vedspisen och kakelugnen men besvärligt har det varit för vi får ju inte upp något vatten. Tyst och lite drygt är det om kvällarna. Man får förlita sig till ljuset när man ska gå upp. Sedan är det lite kallt innan man får på sig kläderna och får eld i spisen, säger Albert Karlsson.

Allt tyngre med vardagssysslorna
Vardagssysslor som matlagning tvätt och toalettbesök har blivit allt tyngre för de många som fortfarande väntar på strömmen. För Albert Karlsson är det kylan som är värst och så mörkret.

– När det blir eftermiddag och kväll så är det tungt att inte kunna vrida på knappen och få ljus. Vi får klara oss med stearinljus, säger han.

Du börjar längta efter strömmen?

– Vi längtar mycket efter strömmen och hoppas att den ska komma nu, säger Albert Karlsson.

Stockhult ligger mitt i det värst drabbade området, här längs vägen ligger skogen nerslagen överallt.

Curt Johansson fyller på timmertravarna med sin lastare, han har ända sedan stormen slitit med att öppna vägar, hjälpa till med ledningsdragning och nu röja i egna skogen. Hemma har han fått lite hjälp av ett reservkraftverk även om det inte räcker till tvätt eller tv.

– Det har varit lite bökigt får man lov att säga men man är äldre så man tar det här som det är. Det är inget annat att göra. Det är nog värst för de yngre tror jag, de har nog svårare att anpassa sig, säger Curt Johansson.

Montörerna koncentreras
Det är just här som Sydkraft räknar med de sista strömproblemen och allt fler av de 2 500 montörerna koncentreras nu hit. 

Just nu ligger bolaget faktiskt något bättre till än väntat. Av de lite drygt 4 000 hushåll som fortfarande saknar el är ungefär hälften fritidshus.

Inne i Sydkrafts kontor i Älmhult som mest liknar en krigsledningscentral kan områdeschefen Stefan Svensson börja skönja slutet på det mest akuta läget.

”Spänning under denna vecka”
– Just nu pågår en febril aktivitet för att vi ska återställa nätet och vi har målsättning att merparten av våra kunder, som är permanent boende, ska ha spänning under den här veckan, säger Stefan Svensson.

Du tror alltså att om en vecka ska i princip alla året runt boende ha ström igen?

– Ja, det är vår avsikt. Antingen genom reservkraft eller det fasta nätet.

Vad talar för att ni klarar det?

– Vi har haft en lugn period vädermässigt och så vidare. Nätet är instabilt men vi har haft oerhört fint väder de tre-fyra sista veckorna och det har gjort att vi kunnat reparera och ha framgång.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se