Arbetstiden dominerade MPs kongress

2:24 min

På Miljöpartiets kongress har partistyrelsens förslag till vilken arbetsmarknadspolitik partiet ska föra debatterats under eftermiddagen. Den fråga som helt dominerade debatten var den om arbetstid.

De flesta talare som var uppe i talarstolen krävde att partiet ska fortsätta att arbeta för antingen sex timmars arbetsdag eller 35-timmarsarbetsvecka.

– Miljöpartister vi kan bättre än så här. När finanskrisen visar på omöjligheten med evig tillväxt då är det inte tid att klappa systemet medhårs med tal om nya arbetslinjer. Då är det tid att kräva kortare arbetstider och delade jobb, sa Olof Olsson.

– Så partikamrater, bevara Miljöpartiets själ. Rösta för 30 timmars arbetstid med ett flexibelt och individuellt inslag, sa Mats Skog.

Det finns fortfarande en strävan i de förslag som partistyrelsen har till en ny arbetsmarknadspolitik att sänka arbetstiden. Men man vill helt gå ifrån det generella kravet från förra partiprogrammet med 30-timmars arbetsvecka. Löftet i valmanifestet om 35-timmarsvecka finns inte heller.

Men av debatten att döma nu under eftermiddagen är det många som inte håller med. Partistyrelseledamoten Lennart Olsen var ganska ensam uppe i talarstolen när han försvarade partiledningens linje.

– Frågan är inte om utan hur vi ska sänka arbetstiden, vilka metoder som vi ska använda. Här tycker jag att det finns anledning att tänka nytt, sa han.

En annan fråga som väcker debatt är den om vinster i välfärden som ska debatteras i plenum nu under kvällen. Men debatten satte i gång redan nu på eftermiddagen på kongressens så kallade påverkanstorg där alla förslag diskuteras.

En stor klunga kongressledamöter samlades kring Mats Pertoft, Miljöpartiets representant i friskolekommittén som kom till en överenskommelse i går. Men många här var inte nöjda med resultatet.

– Jag tror tyvärr att den är helt tandlös. Om två år när vi är tillbaka här kommer vi att säga att det hände ingenting. Skolinspektionen kommer inte använda de verktyg som finns för att sätta åt de friskolor som missköter sig, sa Tommy Appelgren.

– Jag anser och många med mig att det inte ska finnas kommersiella intressen i skolan. Skolan är ett samhällsuppdrag, sa Ingegerd Axelsson Le Duaron.

Men Mats Pertoft själv tog kritiken med ro.

– Jag känner igen det här. Jag har diskuterat ungefär samma fråga i till och med större påverkanstorg de senaste åren. Det här är en kontroversiell fråga i miljöpartiet, sa han.

Katarina Helmersson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista