Storbritannien skärper invandringsregler

Invandring har blivit en av de stora frågorna inför det brittiska val som väntas i maj. Regeringen har aviserat skärpta regler för både arbetskraftsinvandring och flyktingasyl i ett försök att ta initiativet i frågan från den konservativa oppositionen.

Så viktig och känslig är invandringsfrågan att premiärminister Tony Blair på måndagskvällen tog sig tid att förklara för alla tv-kanaler vad regeringens nya skärpta regler ska leda till: ett Storbritannien som tar emot genuina flyktingar och arbetskraft som landet behöver men slår ner på missbruk och fusk.

Den brittiska ekonomin behöver arbetskraft utifrån. 150 000 kom hit på arbetstillstånd förra året och utan de över 100 000 utländska läkare och sjuksköterskor som finns här skulle sjukvården ha stora problem.

Men opinionsundersökningarna visar på allmän oro för att för många kommer in och på att få väljare skiljer på asylsökande och arbetskraftsinvandrare.

Ett utspel från det konservativa Torypartiet nyligen om drastiska begränsningar i all invandring väckte en genklang som oroade regeringen.

Regeringen har svarat med egna nya planer på bland annat ett poängsystem som gör det svårare för okvalificerad utländsk arbetskraft att få slå sig ner här, språktester för mer kvalificerade personer som vill stanna permanent, snabbare avvisning av asylsökande som har fått avslag och överlag skärpta kontroller.

All den omedelbara kritik som regeringen har fått om att den med de nya planerna spelar med i ett invandringsfientligt spel, avfärdar den.

Ett fungerande och rättvist kontrollsystem är tvärtom vad som krävs för att rasism inte ska få fotfäste, säger den.

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se