Kommentar: Tydligt att S och MP går hand i hand

Miljöpartiet och Socialdemokraterna går hand i hand in i valåret 2014. De sista tvivlen om detta är rimligen borta efter helgens partikongress, skriver Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg.

Språkrörens tal har späckats med angrepp på alliansregeringen, inte främst för miljöpolitiken utan för arbetslöshet, växande klyftor och otrygga arbetsvillkor. Om man blundade och glömde partinålen var det i långa avsnitt som socialdemokratiska tal.

Också det nya arbetsmarknadspolitiska programmet, med dess vurm för fack och anställningsvillkor, pekar i den riktningen.

Kongressens upptuktelse av partiledningen går i enstaka fall på tvärs mot Socialdemokraterna, framför allt kravet på 35-timmarsvecka, men genom att rycka språkrören i vänsterärmen om både vinster och ungdomsrabatt förstärkte kongressombuden ändå den allmänna bilden av ett parti stadigt förankrat i vänsterblocket.

I andra frågor är det Socialdemokraterna som på senare år anpassat sig till en miljöpartistisk politik. De bägge möts nu om rutavdraget, om att inte införa fastighets och förmögenhetsskatt, om järnvägsinvesteringar och om att lägga skatt på lastbilstransporter.

Det finns fortfarande frågor där Miljöpartiet och Socialdemokraterna står långt i från varandra. Ibland mycket svårlösta, som det stora motorvägsprojektet Förbifart Stockholm. Och Miljöpartiets samarbete med regeringen om arbetskraftsinvandring har gett vatten på kvarn åt de socialdemokrater som inte litar på Miljöpartiet.

Men sammantaget har hindren på vägen mot ett gemensamt regerande aldrig varit så få som i dag. Återstår bara det svåraste; väljarna.  

Fridolin: Inget ursäktar brända bilar...

#text=5545729#

Tomas Ramberg

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista