Nästan varannan biff på tallriken importerad

1:55 min

Trots att köttkonsumtionen ökat stadigt under 20 år backar den svenska köttproduktionen. Orsaken är att importen ökar. Förra året var fyra av tio köttbitar importerade. Samtidigt minskade den svenska gris- och nötproduktionen med hela nio procent.

 

Konsumtion 2011

Konsumtion 2012

Import 2011

Import 2012

Importandel 2011

Importandel 2012

Häst

1,68

1,50

0,42

0,30

24,8%

20,1%

Vilt

18,73

19,20*

2,00

1,91

10,7%

10,0%

Fågel

177,04

179,38

69,16

76,91

39,1%

42,9%

Får

14,23

14,65

9,37

9,81

65,8%

67,0%

Gris

352,02

341,28

125,50

133,94

35,7%

39,2%

Nöt

244,83

239,99

126,60

129,83

51,7%

54,1%

Totalt

808,53

795,99

333,04

352,71

41,2%

44,3%

*Viltproduktionen  2012 är ej färdigställd ännu, den bygger istället på extrapolering.
Källor: Jordbruksverket, Statistiska centralbyrån, Svenska Jägareförbundet, Svensk Fågel

Köttätandet fortsätter att öka. Men köttet vi äter är allt oftare importerat. Därför backar den svenska produktionen kraftigt. Parallellen är tydligt till när textilindustrin knäcktes av importen på 60-talet. Det säger Harald Svensson, chefsekonom på Jordbruksverket.

– Då hade vi många syfabriker i Sverige, även om varje fabrik kanske inte var så stor. När konkurrensen från utlandet ökade minskades successivt antalet anställda och successivt lades fabriker ned. Det var en långsam utveckling som var spridd över landet, säger han.

I dag tillverkas nästan inga kläder i Sverige trots att vi köper mer kläder än på 70-talet. Parallellen är tydlig till svenskt kött. De senaste 20 åren har köttkonsumtionen ökat med 40 procent, enligt Jordbruksverket.

Men förra året var fler än fyra av tio köttbitar importerade.

Konkurrensen från andra länder pressar de svenska köttproducenterna och allt fler slår igen. Resultatet är att både gris- och nötslakten  förra året minskade med hela 9 procent.

Utvecklingen är bekymmersam, enligt jordbruksminister Eskil Erlandsson.

– Jag är oroad. För jobben, den svenska matproduktionen, de öppna landskapen och den biologiska mångfaldens skull måste vi få upp produktionen, säger han.

Orsaken till att svenskt kött ratas är att det är dyrare. Både för konsumenten att köpa och för bonden att producera. Svenska bönder har högre kostnader för till exempel miljö- och djurskydd än konkurrenterna.

Samtidigt är det en kvalitetsfråga som skulle kunna vara ett konkurrensvapen. Den svenska antibiotikaanvändningen är till exempel bland den lägsta i Europa. Här måste också kossor gå ute under sommaren och grisar får behålla sina svansar.

Därför är det två saker som skulle kunna lyfta den svenska köttproduktionen. Det säger Göran Holm, vd för slakt- och charkföretaget Scan i Sverige.

– Det ena är att bra mat faktiskt måste få kosta. Den andra biten är att vi i primärproduktion får villkor som är jämförbara mellan länderna, säger han.

Ulrika Beck-Friis

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista