Rysk kritik till EU:s vapenbeslut

1:10 min

Ryssland lägger skulden både på EU och den syriska oppositionen varför den planerade konferensen om Syrien i Geneve i juni inte kan nå framgång.

”Ett utslag av dubbelmoral som skadar möjligheterna till framgångsrika samtal”, är en av de första kommentarerna från Ryssland till nyheten om att EU:s länder nu kan sända vapen till den syriska oppositionen.

Kommentaren kom från vice utrikesministern i Ryssland och följdes snabbt av anklagelser mot den syriska oppositionen. Den ses också som ett hinder för framgång i de planerade samtalen om Syrien som snart hålls i Geneve.

En opposition som inte ens lyckats utse vilka som ska representera dem, klagade ryske utrikesministern Sergej Lavrov i Paris i går.

Han träffade där USA:s John Kerry för att förbereda Syriensamtalen, som ska hållas i Geneve.

Rysslands skepsis inför den syriska oppositionen är väl känd.

Ryssland har sedan länge försett Assads regim med vapen, och fortsätter enligt avtal att göra det.

Linjen här har hela tiden varit att inte skuldbelägga enbart regimsidan, utan att också oppositionen har begått övergrepp under den mer än två år långa blodiga konflikten.

Maria Persson Löfgren, Moskva

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista