Tjeckiens premiärminister väntas avgå

Tjeckiens premiärminister Stanislav Gross tvingas sannolikt avgå eftersom han får allt svårare att förklara hur det kommer sig att han och hustrun har så mycket pengar. Skandalen har vuxit det senaste året.

Då den 34-årige socialdemokraten Stanislav Gross tillträdde som premiärminister såg många ett trendbrott, slut med de gamla mutkolvarna, nya kvastar och så vidare.

Nu vill både politiker, journalister och allmänhet veta varför Gross som 29-åring 1999 hade pengar att kontant köpa en lyxlägenhet med swimmingpool för motsvarande 1,5 miljon svenska kronor.

”Pengarna angår ingen”
– Även om Hitler hade lånat mig pengarna angår det inte någon, var Gross första svar.

Sedan berättade Gross att han lånat pengarna av en morbror.

När tidningarna avslöjade att morbrodern inte ägde sådana pengar ändrades versionen till att också morbrodern lånat pengarna, okänt av vem.

Köpte lyxlägenhet
Därefter avslöjades att Gross fru i fjol köpte en fastighet för motsvarande 1,7 miljoner svenska kronor. Gross hustru, före detta dagisfröken och servitris, vill inte heller avslöja varifrån pengarna kom.

Det senaste inslaget är misstanken att premiärministern köpt sin akademiska examen. Hans magisteruppsats går inte att hitta på universitetsbiblioteket i Plzen.

Vill inte tala med journalister
Med journalister vägrar Gross tala, ”på grund av dåliga erfarenheter” som han säger.

Transparency International, som kämpar mot korruption och mutor, uppmanar den tjeckiske premiärministern att lägga korten på bordet.

Kjell Albin Abrahamson, Warszawa
kjell_albin.abrahamson@sr.se