Turistchef på besök i Sverige: Säkert att resa till Thailand igen

Thailand gör nu stora ansträngningar för att få tillbaka turisterna efter tsunamin. Chefen för landets turistmyndighet, Juthamas Siriwan är just nu i Stockholm. Hon ger inte oväntat en ljus bild av situationen i Thailand.

– Det är säkert att åka till Thailand. De varningssystem som fungerade illa den 26 december 2004 är nu betydligt mer tillförlitliga, säger hon där hon sitter på ett av Stockholms hotell.

Omkring henne finns ett stort antal medarbetare som assisterar och ger information.

Viktig näringsgren
För turism är en viktig näringsgren i Thailand och Sverige är ett betydelsefullt land. Därav dagens besök.

Turismen har självklart gått ner efter naturkatastrofen, men sammantaget har det inte varit något stort tapp, enligt Juthamas Siriwan.

Dock är nergången större från Sverige även om resenärerna nu så sakteliga börjar söka sig tillbaka till det som fram till annandagen var en av symbolerna för paradiset på jorden.

Person kritiserade säkerheten
När statsminisiter Göran Persson nyligen var i Thailand kritiserade han bland annat byggsäkerheten i landet. Och vissa här hemma sa att det var oartigt.

Men Juthamas Siriwan är inte den som vill kasta någon skugga över Persson.

– Vi thailändare blir inte så lätt arga, säger hon artigt, men så är hon ju också på PR-resa för att blidka soltörstande svenskar.

Willy Silberstein
willy.silberstein@sr.se