Mats Dillén, chef för prognosmyndigheten Konjunkturinstitutet. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.

Sveriges ekonomi mår bättre än väntat

Bruttonationalprodukten (BNP) ökade med 0,6 procent under första kvartalet i år, jämfört med kvartalet före.

Om man jämför med motsvarande kvartal 2012 låg tillväxttakten på 1,7 procent vilket är betydligt över europasnittet, enligt Statistiska centralbyrån.

– Jämför man med fjärde kvartalet 2012 ökar BNP med 0,6 procent och det är ganska mycket starkare än vad som ligger i vår prognos, vi hade en ökning på 0,1 procent, säger Mats Dillén, chef för prognosmyndigheten Konjunkturinstitutet till TT.

De flesta ekonomer hade spått en betydligt lägre tillväxt.

Hushållens konsumtion och lagerinvesteringar bidrog mest till ökningen av BNP, enligt SCB.

Hushållens utgifter för konsumtion steg med 1,5 procent på årsbasis och bidrog därmed med 0,7 procentenheter till den samlade tillväxten. Lika mycket bidrog lagerinvesteringarna till tillväxten, främst i industrin.

Svensk export och import minskade med 2,9 respektive 4,7 procent vilket är svårt att förstå då tillväxten ökat, säger Mats Dillén.

– Därför är det lite svårt att förstå att man ändå kunde få en så här stark tillväxt under första kvartalet, det måste vi fundera lite på, säger Dillén till TT. 

Läs mer på SCB:s hemsida.

TT/Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".