Funktionsnedsatta barn mest utsatta för våld

2:16 min

Barn med funktionsnedsättningar utsätts mycket oftare för våld och förtryck än andra barn. Det visar en ny rapport från Unicef om situationen för barn i världen.

Lotta Sylwander, som är chef för Unicef i Vietnam, säger att flickor med funktionsnedsättningar i minoritetsgrupper tillhör de allra hårdast drabbade grupperna.

– Man ser framför allt att det är fattiga, man ser att det är flickor framför allt, man ser också att det är barn som tillhör någon slags etnisk minoritet. Har man då dessutom någon funktionsnedsättning så tillhör man de mest utsatta, bortglömda, stigmatiserade grupperna i samhället, säger hon.

Det är en djupt oroande bild av en av världens med utsatta och diskriminerade grupper, barn med funktionsnedsättning, som träder fram i den nya rapporten från FN:s barnrättsorganisation Unicef.

Enligt rapporten blir dessa barn tre till fyra gånger så ofta utsatta för våld som andra barn. Barn med utvecklingsstörning blir mer än fyra  gånger så ofta utsatta för sexuella övergrepp som barn utan funktionsnedsättning.

De här siffrorna gäller barn i rika länder. I många fattiga länder saknas statistik och en av de oroande slutsatserna i rapporten är just att information om de här barnen så bristfällig.

Många av dem har aldrig ens kommit in i någon statistik därför att de aldrig blivit folkbokförda. Därmed inleddes utanförskapet började redan vid födseln. De stängs ute från skolor, från sjukvård, och fråntas så många chanser som andra barn får.

– De drabbas ofta mer eftersom att de är osynliga. De göms undan av familjen, de får inte gå ut, de får inte leka med andra barn, de lämnas ofta ensamma, de utsätts för ganska mycket våld eller så överges de, säger Lotta Sylwander.

Rapporten betonar vikten av att stödja barnens familjer, bland annat ekonomiskt så att fler barn få bo kvar hemma och inte isoleras på institutioner. Det behövs också mycket mer forskning då många regeringar saknar kunskap om hur de ska fördela resurser och stödja barnen. Det är också viktigt att barnen själva får komma till tals och får vara med och utforma program och tjänster för dem, säger Lotta Sylwander.

–  Vi är i allmänhet dåliga på att lyssna på funktionsnedsatta barn. Vi måste börja bli bättre på att lyssna på dem, säger hon.

Per Enander

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista