Barn bör få bättre skydd mot sexuella övergrepp

1:22 min

Det bör vara lättare för föreningar att kontrollera personer som arbetar med barn mot belastningsregistret. Nu föreslår regeringen att det ska kunna gå att få ut ett begränsat utdrag, där enbart domar för grövre brott anges, också för de som inte arbetar inom skola.

 Något som Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattson Weijber tror leder till att flera klubbar väljer att kontrollera de som kommer i kontakt med barnen.

– Vi tror att fler föreningar kommer vilja välja den här vägen om det är det begränsade utdraget. För det är en tröskel att be en person som ska ha ett ideellt ledaruppdrag, som kokar korv i caféterian, det tar emot att be dom visa upp hela utdraget ur belastningsregistret, säger hon.

Alla som ska börja jobba inom skola och förskola måste visa upp ett utdrag ut belastningsregistret som visar att de inte dömts för brott mot barn, eller andra grova våldsbrott. Men om en förening kräver ett utdrag från en person som arbetar ideellt, visas alla eventuella domar, alltså även mindre förseelser som inte rör brott mot personer.

Nu föreslår regeringen att det ska kunna gå att få ut ett begränsat utdrag, som bland annat innehåller domar om sexualbrott och grova våldsbrott, som mord, grovt rån och grov misshandel också för andra, som inte arbetar inom skolan.

I morgon överlämnar regeringen en lagrådsremiss, uppger SVT, för att se att det inte kolliderar med andra lagar.

Men Karin Mattson Weijber menar att det är en del i arbetet att stoppa personer som på olika sätt kränker barn, eftersom de flesta inte dömts för brott mot barn.

– Ett sånt här utdrag visar ju bara redan dömda. Merparten, förmodligen, av pedofiler är ju inte straffade och dömda. Vi tycker fortfarande att vi måste hålla fokus på allt förebyggande arbetet, men det här blir ytterligare en pusselbit i det.

Lotta Myhrén

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista