Erkänner massaker på civila i Afghanistan

1:13 min

Den amerikanska soldat som anklagats för att ha dödat 16 civila afghaner i en massaker förra året har erkänt i utbyte mot att slippa dödsstraff. Fallet kommer upp i en militärdomstol nästa vecka.

Det har beskrivits som den värsta massaker som en amerikansk soldat utfört sedan Vietnamkriget.

Det var i mars förra året som 16 afghanska bybor dödades, de allra flesta kvinnor och barn.

Sergeant Robert Bales har nu formellt erkänt att det var han som utförde morden, han åtalas också för sex mordförsök.

Enligt åklagarnas version gav han sig iväg två gånger från sin armébas och tog sig till två närbelägna byar där han kallblodigt sköt ned sina offer.

Vittnen ska ha sagt att fler soldater deltog men åklagarna menar att han var ensam.

Enligt försvarsadvokaterna lider han av post-traumatiskt stressyndrom efter att ha tjänstgjort i fyra omgångar i Irak och Afghanistan.

I och med att Bales nu erkänt sig skyldig och lovat att samarbeta med åklagarna så dras hotet om dödsstraff tillbaka, istället kommer han med största sannolikhet att dömas till livstids fängelse.

Han kommer att ställas inför en militärdomstol i delstaten Washington i nästa vecka, och när det nu finns en uppgörelse med åklagarna kan det bli en snabb affär.

Anhöriga till offren har krävt att rättegången skulle äga rum i Afghanistan och inför en lokal domstol.

Sten Sjöström, New York

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista