Enligt BRÅ-utredningen har de blivit mer fler specialtjänster inom polisen.Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.

Svag effekt av regeringens polissatsning

Erfarna poliser försvinner från yttre tjänst
2:15 min

Sverige har fått 2 500 poliser efter alliansens löfte från 2006 om 20 000 poliser i landet. Men effekten av resursökningen blev inte så stor, visar en ny rapport från Brottsförebyggande rådet, BRÅ.

När alliansen vann valet 2006 var ett av vallöftena att Sverige skulle ha 20 000 poliser. Nu har Brottsförebyggande rådet på uppdrag av regeringen undersökt vad de 2 500 nya poliserna har använts till.

Men om man räknar deltidstjänster och poliser som är föräldralediga så handlar det snarare om drygt 2 000 heltidstjänster. Och i den yttre, synliga verksamheten har det inte blivit fler poliser, enligt Anna Eksten, utredare på BRÅ.

– I den yttre händelsestyrda verksamheten är de inte fler poliser som det var innan och enda skillnaden är att de är mer oerfarna. Så det är inte så konstigt att det inte har blivit en högre uppklarning av brotten. Man kan vara väldigt motiverad som nyanställd, men det finns ändå mycket som man inte vet och måste lära sig. Vi har fått en bild av att många kan uppleva det som problem att ute på fältet är man nya kollegor som arbetar med nya och man har inte någon att fråga, säger hon.

BRÅ:s rapport visar att antalet timmar som poliserna på fältet arbetar med utryckningsverksamhet, som att åka på larm till en brottsplats, inte har ökat.

Anders Hall, chef för polisavdelningen på Rikspolisstyrelsen, anser att eftersom antalet poliser som jobbar har ökat, så har det ändå blivit fler poliser som jobbar med utryckningsverksamheten.

– Det är också så att poliser jobbar synligt och tillgängligt men utan att kopplad till händelserelaterad verksamhet. Totalt sett har synligaheten och den lokala närvaron av poliser ökat under den här tiden, säger Anders Hall.

Rapporten visar att de mer erfarna poliserna har försvunnit från den mer synliga yttre verksamhet vilket gjort att effekten är begränsad, eftersom de nya poliserna inte har någon att rådfråga.

– Man har satsat på att polisen blivit mer synlig, man ha satsat på att man ska arbeta mer med brottsförebyggande arbete, och därutöver hade vi väntat oss att man skulle satsa på utredning av mängdbrott. Men till vår förvåning lyckades vi inte hitta fler tjänster inom den yttersta kärnverksamheten. I stället har man hittat mer specialisttjänster och andra mer specialiserade uppdrag, säger Anna Eksten.

Samverkan mellan polisen och kommuner och socialtjänst har ökat, liksom de brottsförebyggande insatserna. Dock visar Brås undersökning att de saknar ett starkt fokus på resultat. Få av de berörda såg helt enkelt inte någon skillnad mot tidigare vad gäller insatsernas kvalitet och effekt.  

– Kvalitén i de brottsförbyggande åtgärderna är kanske inte alltid vad man hade önskat. Man skulle vilja att man mer lutade sig på beprövad erfarenhet och forskning kring vilka åtgärder som har effekt och att man också bättre följer upp de insatser som man gör, säger Anna Eksten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".