S och MP: "Vinst ska inte vara friskolors fokus"

1:21 min

Det har bara gått en vecka sedan sex riksdagspartier kom överens om långsiktiga spelregler för friskolor, regler som blanda annat tillåter privatägda skolor att ta ut vinst. Ändå aviserar Socialdemokraterna och Miljöpartiet nu att de vill ändra reglerna om de får makten efter valet 2014. De bägge partierna är överens om att införa en lag som tvingar skolbolag att ha utbildning som huvudsyfte i stället för vinst.

– Det hoppas jag verkligen. Jag tror att det vore bra om skolverksamheten hade som utgångspunkt att ge eleverna bästa möjliga utbildning, säger Socialdemokraternas skoltalesman Ibrahim Baylan.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill att ett bolag som äger en friskola ska följa särskilda regler som talar om att syftet inte är att dela ut vinst utan att bedriva utbildning.

Tillsammans har de drivit igenom kravet att en statlig utredning ska ta fram förslag på hur en lag ska se ut. Enligt Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin ska lagen inte bara gälla nya skolor utan också de tusentals privatägda skolor som redan verkar i Sverige:

– Det är ju det som är meningen med att ha en lagstiftning, att den ska gälla alla.

Så det gäller även retroaktivt?

– Ja, den som ska verka inom välfärden ska vara där för att man vill ge en bra skola eller en bra vård, inte för att tjäna pengar, säger Gustav Fridolin.

Socialdemokraternas Ibrahim Baylan vill avvakta den kommande utredningen men är i princip positiv till att lagen ska gälla även dagens skolor.

– Jag är öppen för att det ska vara så därför att jag är i grund och botten positiv till att vi ska ha en reglering som så långt det är möjligt ska gälla alla skolor, säger Ibrahim Baylan.

För en vecka sedan deltog Socialdemokraterna och Miljöpartiet i en överenskommelse över blockgränsen som slog fast vad som kallades "långsiktiga spelregler" för friskolor. Hur går det ihop med att ändra reglerna igen?

– Om  det är så att man gör upp om allting, alla områden, då ställs ju frågan: Vad är poängen då med demokratiska val?", säger Ibrahim Baylan.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Tomas Ramberg

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista