Lärarnas riksförbund kritiska till JB-koncernens avveckling

1:40 min

Det som hänt med JB-koncernen är ett exempel på kortsiktigheten i skolvärlden säger Bo Jansson, ordförande för Lärarnas riksförbund.

– Jag ser att det under en period när det funnits ett gott elevunderlag då är det många som startat friskolor. Sedan när elevunderlaget minskat då tar man inte längre sitt ansvar, trots att man kunnat göra goda vinster under de goda åren, säger han.

JB-koncernen meddelade i går att företaget lägger ner alla sina gymnasie- och grundskolor. Det handlar om ett 30-tal skolor som nu tas över av andra företag eller helt stängs.

Skälet är att årskullarna blivit mindre och att eleverna på gymnasierna blivit så få att verksamheten inte längre går runt. Det här är något som kan hända när eleverna inte har några garantier för att de ska få slutföra sin utbildning, menar Bo Jansson.

– Det som saknas är ju en utbildningsgaranti för eleverna så att alla elever kan känna sig säkra att börjar de en utbildning på en gymnasieskola så får de fullfölja utbildningen, säger han.

Från Friskolornas riksförbund upplever man inte att detta är ett exempel på något slags systemfel.  Tvärtom, är det ett exempel på hur friskolor tar ansvar för eleverna, anser Mikaela Valtersson, ordförande för Friskolornas förbund.

– Det är tråkigt att en ägare inte kan driva kvar. Men när man ser att en av Sveriges största friskoleföretag möter det här på ett väldigt ansvarsfullt sätt, säger hon.

Men även Mikaela Valtersson menar att det finns skäl att se över hur det går till när skolor går i konkurs eller av andra skäl väljer att avsluta sin verksamhet.

– Det kommer alltid vara så att det kan finnas svackor i elevkullar och det kommer var skolor som kommer att behöva stänga, både kommunala skolor och fristående. Där behöver vi se till att det sker på ett ansvarsfullt, seriöst och bra sätt så att inte eleverna drabbas, säger hon.

Maria Jansson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista