Internationellt sammansatt grupp på möte i Nusa Dua på indonesska Bali i våras för planering av rapporten om FN:s nya mål. Biståndsminister Gunilla Carlsson längst till vänster. Foto: Firdia Lisdnawati/Scanpix.

Nya FN-mål: Fattigdom ska vara borta 2030

Samhällsförändringar krävs
1:46 min

En arbetsgrupp som FNs generalsekreterare Ban Ki-moon tillsatt och där biståndsminister Gunilla Carlsson ingått har arbetat fram en plan för fortsättningen, efter 2015, och förslaget har nu presenterats. Ett av målen är att all extrem fattigdom ska vara avskaffad till 2030.

– Det är helt möjligt att göra det. Om vi missar den här tillfälligheten så tror jag att det kommer att stå oss dyrt. Det är därför det är så viktigt nu att tdet här tillfället i akt, att ha en och gemensam agenda för att utrotafattigdomen i vår tid, säger Gunilla Carlsson.

Målet från 2000 att halvera fattigdomen till år 2015 ser ut att uppnås. Men fortfarande lever mer än en miljard människor i djup fattigdom.

Barnadödligheten däremot har till exempel inte minskat så mycket som man hoppades. Den grupp där Gunilla Carlsson ingått vill nu ha en delvis ny strategi för utvecklingsarbetet.

– Vi har goda erfarenheter av hur fattigdomen kan minska i världen. Men nu måste vi arbeta annorlunda. Vi måste framförallt lyfta fram vikten av att bekämpa korruption och öka demokratin i världen. Vi uttrycker det inte riktigt så, men framförallt att vi nu tittar på god samhällsstyrning och bättre fungerade politik tror jag kommer att innebära skillnad, säger den svenska biståndsministern.  

Gruppen säger att det behövs en uthållig fattigdomsminskning och för det krävs det mer generella samhällsförändringar, till exempel en konfliktfri värld eftersom krig är en av de främsta orsakerna till fattigdom och åtgärder mot klimatförändringarna.

Andra förslag är att bekämpa företagens skatteflykt och underlätta att det skapas stabila jobb. Målen är mer komplexa än de hittillsvarande millenniemålen som var relativt handfasta.

Frågan är om de är för fluffiga så att det är svårt att få dem att bli uppfyllda.

– Det är stor risk och det är just därför vi har under de här nio tuffa arbetsmånaderna lagt mycket tid på att hitta hur man kan ha bra indikatorer. Vi har pratat om sådana saker som vikten av data och statistik för att kunna just mäta. Alla ledare ska kunna hållas ansvariga, även i Sverige, för att vi inte bara pratar utan också levererar, säger Sveriges biståndsminister Gunilla Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".