Läkare i El Salvador får rädda gravid kvinna

I El Salvador har hälsoministern gripit in i ett fall där en kvinna fått nej till abort trots att fostret är mycket skadat och hon själv riskerar dö om hon föder barnet.

Häromdagen beslutade El Salvadors högsta domstol att kvinnan inte skulle tillåtas abort trots att hennes liv står på spel och att fostrets hjärna är så skadad att barnet inte har någon möjlighet att överleva födseln.

Nu har hälsominister Maria Isabel Rodriguez beslutat att ett läkarteam på det sjukhus i El Salvador där den 22-åriga kvinnan vårdas, ska vara berett att ingripa och omedelbart förlösa kvinnan med kejsarsnitt.

– För mig är det viktigaste nu att skydda kvinnans liv, säger hälsoministern.

El Salvadors lagar förbjuder abort även när kvinnans liv står på spel. Och både kvinnan och den läkare som avslutar graviditeten riskerar ställas inför rätta.

Kvinnorättsgrupper, som stött den 22-åriga kvinnans rätt att avbryta graviditeten, har hävdat att eftersom hon är i 26:e veckan gäller inte längre några abortlagar. Istället är det hälsovårdsmyndigheterna som ska avgöra vad som är bäst för både kvinnan och det ofödda barnet.

Ekot

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".