Ryssland har ökat försvarsbudgeten kraftigt under ett antal års tid. Foto: Scanpix

Försvarsberedningen: Rysk utveckling oroande

4:28 min

När försvarsberedningen senare i dag lämnar över sin säkerhetspolitiska analys för Sverige till regeringen slår man fast att utvecklingen i Ryssland är oroande.

Det är första gången på fem år som försvars- och utrikespolitker från alla riksdagspartier presenterar en sådan här analys av risker och hot mot Sverige.

Försvarsberedningen slår fast att utvecklingen i Ryssland är oroande och man pekar både på rent demokratiska aspekter, där utvecklingen går åt fel håll vad gäller frihet för opposition och hur de demokratiska systemen fungerar under Putin, men att det också finns en tydlig politisk vilja att rusta upp Ryssland militärt, säger Ekots försvarsreporter Mats Eriksson.

– Man har ökat försvarsbudgeten kraftigt under ett antal års tid, säger Mats Eriksson i P1-Morgon.

Men för att rusta militärt krävs en hel del pengar. Ryssland är väldigt beroende av ett högt olje- och gaspris, och landet är också beroende av handel med EU som man inte vill störa relationen till, och sedan finns det en hög korruption, så mycket av pengarna försvinner åt annat håll, säger Mats Eriksson.

– Det finns en dubbel bild i beredningen, men man tycker ändå sammantaget att utvecklingen är oroande.

Det har skett en förändring mellan Socialdemokraterna och Moderaterna i förhållningssättet till försvaret och Ryssland. Medan (S) har pekat på att det sker en upprustning i Ryssland har (M) tonat ner det.

– Traditionellt har Moderaterna varit de som har velat värna försvaret och öka försvarsbudgeten, nu har det här skiftat något. Kritikerna säger att i takt med att Moderaterna har fått bestämma över finansministerposten så har ekonomin styrt mer.

Är det plötsligt så att Moderaterna är på samma linje som Vänsterpartiet och Miljöpartiet?

– Man kan säga att det har varit lite så inför beredningen, men sex partier är nu överens om de övergripande skrivningarna i rapportern, och där ingår exempelvis inte Vänsterpartiet, säger Mats Eriksson.

Försvarberedningen presenterar sin rapport klockan 9.15 i dag. Om ungefär ett år kommer beredningen tillbaka med en rapport där man drar konsekvenserna av analysen vad gäller det svenska försvaret.

Julia Milder

Ekot och P1-Morgon

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista