Foto: Catarina Friskman/Sveriges Radio.

Patientsäkerheten hotad efter avregleringen

Fler helgöppna apotek
1:04 min

Efter att det statliga monopolet på apoteken avslutades den 1 juli 2009, har läkemedelsrådgivning till kunderna blivit sämre. Det säger Statskontoret i en rapport.

Statskontorets utredare Thomas Ringbom menar att detta kan innebär en fara för patienterna.

– Personalen får mindre tid för kompetensutveckling efter omregleringen, vilket vi tycker är lite oroande. Det är en risk för patientsäkerheten på sikt, säger Statskontorets utredare Thomas Ringbom.

Statskontoret har på uppdrag av regeringen granskat effekterna av avregleringen av apoteksmarknaden.

Rapporten visar att många anställda inom apoteken upplever att de inte får tillräcklig vidareutbildning och känner att de saknar kunskap om bland annat nya läkemedel som kommer ut på marknaden.

Thomas Ringbom på Statskontoret menar att det på sikt kan innebära en fara för kunderna

– Får man inte uppdaterad information, kan man inte på samma sätt informera konsumenterna om läkemedel och hur läkemedel ska användas,  säger Thomas Ringbom.

Statskontoret menar även att det finns brister i kommunernas kontroll av försäljningen av receptfria läkemedel, men att det trots kritiken har det givit fördelar för kunderna sedan avregleringen av apoteksmarknaden.  

– Vi bedömer att tillgängligheten till läkemedel har förbättrats för de flesta konsumenterna. Det har blivit 360 apotek fler efter omregleringen, kraftigt förbättrade öppettider på apoteken och fler söndagsöppna apotek, säger statskontorets utredare Thomas Ringbom.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".