Del av åklagarens bevisning i åtalet mot de två tonårstjejerna. (Bild från polisens förundersökning)

Rättegång efter Instagram-upplopp inleds i dag

"Vad som är okej och inte okej"
1:32 min

I dag börjar rättegången Göteborgs tingsrätt i det så kallade Instagram-målet. Två tjejer, 15 och 16 år gamla, är åtalade för att ha spridit kränkande uppgifter om 45 ungdomar i bildforumet Instagram på internet.

Åtalet gäller grovt förtal och målet är ovanligt, säger åklagare Annika Boman.

– Ja, i den här omfattningen har det mig veterligen inte väckts något liknande med det här stora antalet målsägande, men åtal för grovt förtal har väckts tidigare men då har det varit fråga om en eller ett fåtal målsägande som har blivit kränkta på internet, säger åklagare Annika Boman.

Det var under tre dagar i december förra året som över hundra unga människor hängdes ut som slampor och horor på ett konto på bildforumet Instagram. Här två av beskrivningarna, som inte tillhör de värsta.

"Största horan, knullat alla i Angered och Hammarkullen" och "...hon ränner runt med särade ben i väntan på kuk...."

– Många har mått väldigt dåligt och fortfarande mår väldigt dåligt och en del har pratat om självmordstankar, säger åklagare Annika Boman.

Uthängningarna ledde till upplopp och oroligheter utanför två gymnasieskolor i Göteborg i december förra året.

De som tog sig dit var arga på uthängningarna och ryktet sa att de som låg bakom kontot gick på något av gymnasierna.

I dag inleds alltså rättegången om grovt förtal mot två tjejer - en 15-åring som erkänt, och en 16-åring som nekar.

De är åtalade för att ha spridit uppgifterna, inte för att själva ha skrivit de kränkande texterna.

Det har andra anonyma personer gjort och sedan skickat tipsen till det aktuella kontot på uppmaning på kontoinnehavaren.

De anonyma tipsarna har polisen inte kunnat spåra.

Polisen har fått hjälp av Instagram i USA och telefonoperatörer i Sverige för att få fram uppgifter om den som stod bakom kontot.

Straffvärdet för grovt förtal är böter till fängelse i högst två år, men de åtalade tjejernas låga ålder gör att det som kan komma ifråga är ungdomsvård eller ungdomstjänst.

De kommer också få betala skadestånd till de drabbade om de döms.

Sergio Dahlqvist som går på Plusgymnasiet, där upploppen var, och känner två av de som drabbats tycker det är bra att kränkningarna nu har lett fram till en rättegång.

– Jag tror det hjälper till att sätta den där stämpeln på vad som är okej och inte är okej, så det är viktigt, säger Sergio Dahlqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".