Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sergej Guriev flyr till Paris efter förhör i Ryssland

"Hellre Paris än Kransnokamensk"
1:54 min

En känd, respekterad ekonom och universitetsrektor har lämnat Ryssland efter att ha blivit förhörd. Men Sergej Guriev är inte någon oppositionspolitiker, utan har haft goda relationer med makten.

"Hellre Paris än Kransnokamensk", skrev Sergej Guriev på sin Facebooksida, sedan han lämnat Ryssland. För alla är Krasnokamensk känt för fångkoloni där oljemiljardären och förre Yukosägaren Michail Khodorkovskij hålls fången.

Det var sedan Guriev kallats till flera förhör om Yukos, som han lämnade landet.

Guriev har trots mycket goda relationer i Kreml, bland annat med premiärministern Dmitrij Mevedjev, kunnat kritisera hur Yukosaffären sköttes och domarna mot Khodorkovskij. Han är vän med oppositionsaktivisten Alexej Navalny.

Navalny är just nu inför rätta och riskerar tio års fängelse för en påstådd stöld av skog i Kirov län. Ett fall som redan dragits ett varv i rättsmaskineriet och underkänts, men nu går ett andra varv i just Kirov.

Den 41 årige Guriev talar engelska, har utbildats på Princeton och har fram till nu varit rektor för en prestigefull ekonomhögskola. Där förnekas att Guriev flytt landet, utan bara tagit semester.

Men Guriev har avsagt sig flera styrelseuppdrag i Ryssland, han har bland annat suttit i statliga Sperbanks styrelse.

Den svenske ekonomen Anders Åslund, som är god vän med Guriev, skriver att detta är ett förödande slag mot civilsamhället och friheten i Ryssland. Om Guriev, som inte ens tillhör oppositionen, känner sig tvingad att lämna landet kan vilken rysk medborgare som helst råka ut för samma sak, skriver Anders Åslund. Han ser Gurievs flykt som att Putin allt mer kontrollerar makten, medan premiärminister Medvedev förlorar fotfästet.

Sedan tidigare har många andra kända fritänkande ryssar valt att gå i exil i Europa, Gurievs flykt ses här av många som början på ett ryskt utflöde av landets elit.

Men Vladimir Putins talesman Dmitrij Peskov avfärdar hela saken som obetydlig.

Sergej Guriev är just nu i Paris som gästföreläsare vid Institut d'Etudes Politiques, i epost svar till New York Times säger han att han inte har några planer på att återvända.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".