Persson irriterad över doktorsbråket

Statsminister Göran Persson kan ha tagit emot en muta när han utnämndes till hedersdoktor vid Örebro universitet. Det anser näringslivsanknutna Institutet mot mutor, som nu anmäler honom till riksåklagaren. Debatten irriterar statsministern.

En påtagligt irriterad Göran Persson säger att han är överraskad över debatten.

– Jag är väldigt förvånad, men jag ska vänta med att kommentera det hela tills riksåklagaren har tittat på det. Därefter ska jag ge min syn på det. Det kan finnas anledning att återkomma till det här.

Vad tror du att anmälan beror på?

– Ja, det ska jag också kommentera när jag väl har fått den granskning som riksåklagaren tydligen har fått i uppgift att göra, om han nu gör den.

När du fick titeln, vad tänkte du då?

– Precis som titeln egentligen signalerar, jag kände mig mycket hedrad och är mycket hedrad av utnämningen.

Varför tog du emot den?

– Det är en helt naturlig sak att göra. Beslutsfattare i stat, i näringsliv, framträdande personer i kulturliv, många får den här typen av uppmärksamhet från universiteten. Jag har fått den, liksom mina företrädare har fått den. Och jag har känt mig lika hedrad som dem.

Hur hade du gjort om du hade vetat hur debatten skulle bli?

– Det hade inte påverkat mig, det är inte min sak, jag tar inte beslutet, säger Göran Persson.

Har engagerat sig för högskolan
Att få en fin titel bara för att man gör sitt jobb kan också vara en muta, menar Institutet mot mutor. Institutet pekar på att Örebro universitet skrev i samband med utnämningen av Göran Persson, att han visat som det heter, ”mod och förutseende” när han utsåg den forna högskolan där till universitet.

Göran Persson har verkligen engagerat sig för att högskolan i Örebro, där han själv studerat, skulle bli universitet. Så här lät det när han talade där under valrörelsen 1998:

– Jag kom hit till Örebro, jag tror att det var 1969. Vi var nere på Eyragatan, det var en nyutvecklad högskolefilial. Tänk om man då hade sagt att om knappt 30 å, Persson, så är det här ett universitet. Tänk om man hade sagt det, 1969, det hade jag aldrig trott, sa Persson i talet.

KU får avgöra
Överåklagare Christer van der Kwast hos Riksåklagaren säger att han först kommer att skicka ärendet till riksdagens konstitutionsutskott för att KU ska avgöra om det är där ärendet hör hemma.

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt tycker att det är bra om utnämningen får en rättslig prövning.

– Jag tycker att det känns helt orimligt. Det är klart att Göran Persson gärna får bli hedersdoktor, om man tycker att det är värt det, men motiveringen ska ju inte vara att han har fixat till så att vi får bli universitet, säger han.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se