Ask: Positiva effekter av polissatsningen

"Lyckats till vis del"
0:44 min

Justitieminister Beatrice Ask säger att det förebyggande arbetet har blivit bättre när det gäller polisensverksamhet men att det fortfarande finns en del att göra. Det säger hon i en kommentar efter Brottsförebyggande rådets analys av regeringens satsning på fler poliser.

– Jag har en framåtriktning i mitt arbete och det finns massor att göra för att svensk polis ska bli mer effektiv, mer alert och mer kvalitativ. Men den är betydligt bättre i dag än för tio år sedan, säger justitieminister Beatrice Ask.

– Det förebyggande arbetet har blivit bättre, vilket tyder på att man har lyckats till vis del. Men att det fortfarande finns en del att göra när det gäller utredningsverksamheten. Det faktum att vi har haft stora pensionsavgångar gör att de här nya inte kan uppfylla den erfarenhetsnivå som man behöver för riktigt bra utredningsarbete, säger Beatrice Ask.

Hur tror du det går att fylla igen det glappet?

– Det sker ett arbete hela tiden. Förstärkningen av svensk polis, som regeringen tog initiativ till och som vi har fått, är betydelsefull. Men det finns mycket att göra i organisationen. Det är också ett av skälen till att vi just nu gör den största reformeringen av svensk polis på väldigt många år, säger Beatrice Ask. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".