Polisman nekar till brott efter Husbyskott

Erkänner skott men hävdar nödvärn
1:30 min

Den polisman som misstänks för vållande till annans död har i förhör erkänt att han sköt ihjäl den 68-årige mannen i Husby. Men han förnekar brott och säger att gjorde det i nödvärn när han angreps.

– Han har delgivits misstanke om vållande till annans död, och lämnat en noggrann förklaring till vad som hände i den här lägenheten och förnekar brott. Han gör gällande att han har haft rätt att använda sitt skjutvapen, bland annat på grund av nödvärn, säger polismannens advokat Johan Eriksson.

Den 68-årige mannen sköts till döds i sin lägenheten efter att han beväpnat sig med en kniv i Husby. Även hans fru var i lägenheten när polisen försökte få ut honom. Insatsen sköttes av piketen vid Stockholmspolisen.

Händelsen anses vara en orsak till upploppen i området, som inleddes en vecka senare.

Dödsskjutningen utreds av riksenheten för polismål. I onsdags hölls ett första förhör med polismannen, som då alltså erkände att det var han som sköt 68-åringen. Men att han gjorde det i samband med ett angrepp.

– Om det var rätt i den här situationen kommer bli en fråga som juristerna får grunna på, säger Johan Eriksson.

Åklagaren – som i veckan förhört även andra vittnen – lämnar inga kommenterar om utredningen. Inte heller Johan Eriksson vill i nuläget berätta mer detaljer om situationen kring skotten. Men han säger att rapporteringen om antalet skott har varit felaktig.

– Jag har ju också läst tidningar och lyssnat på radio och sett på tv, och då kan man konstatera att det finns en beskrivning av det här händelseförloppet som inte är korrekt. Bland annat om hur mycket det skjuts i den där lägenheten. Jag tror till exempel att jag hört en uppgift om att skjutits 15 skott i den där lägenheten, det är inte sant. Det har inte skett, säger Johan Eriksson.

Den misstänkte polismannen är i 30-årsåldern och blev färdigutbildad polis för fem år sedan. I samband med oroligheterna förra veckan fick han skyddade personuppgifter.

– Det finns säkert skäl för det, som man nog kan föreställa sig själv – det är ju en ganska känslig situation han befinner sig i. Det är ju alltid så när en sån här sak inträffar att det finns två sidor på myntet. Det ena såklart de anhöriga till den som avlidit, som har det tråkigt och jobbigt. Men det finns en annan sida, min klient och hans familj, som också har det jobbigt, faktiskt, säger Johan Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".