Trängselskatterna läggs på is

Det är problem igen för försöket med trängselskatter i Stockholm. På tisdagen beslutade Vägverket att projektet läggs på is tills den rättsliga prövningen är avklarad. Det kommer att innebära tiotals miljoner kronor i extrakostnader.

– Detta innebär att tidsplanen förskjuts och den tid som kammarrätten behöver för att hantera frågorna innebär också att projektet förskjuts i tiden på motsvarande sätt.

– Därtill kan det ju komma ytterligare tid för att återuppta arbetena, men det vet vi ju lite om just nu, säger Ingemar Skogö, Vägverkets generaldirektör.

Beslut av Vägverket
Nästan dagligen kommer det nya problem för försöket med trängselskatter. Nu är alltså beskedet från Vägverket att projektet läggs på is tills de rättsliga turerna är avklarade.

Det kommer att innebära tiotals miljoner kronor i extrakostnader, enligt Ingemar Skogö. Den 15 augusti i år var det tänkt att försöket skulle starta, men den tidsplanen håller inte. Det är dock oklart exakt hur många veckor projektet skjuts upp.

Miljöpartiet avvaktar
Trängselskatterna är en del av uppgörelsen som gör att miljöpartiet i riksdagen stödjer regeringen, men än så länge är inte den uppgörelsen hotad, enligt miljöpartiets Yvonne Rwaida.

– Det är väldigt tråkigt att det inte har fungerat bättre med upphandlingen. Men när det gäller projektet så kan det enligt vår bedömning fortfarande genomföras. Vi analyserar läget kontinuerligt och för tillfället avvaktar vi, säger Yvonne Rwaida.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se