1 av 2
Nigeria sveps nu med i den våg av homofobiska lagar som stiftas i olika afrikanska länder. Bilden är från Uganda. Foto: Stephen Wandera/Scanpix.
2 av 2
Människor i en kanot i Makoko, Nigeria. Arkivfoto: Sunday Alamba/Scanpix

Hårdare lagar mot homosexualitet i Nigeria

Kan ge 14 års fängelse
1:25 min

I Nigeria har parlamentet antagit nya hårdare lagare mot homosexualitet, som ett av flera i raden i Afrika där attityden mot homosexuella hårdnar just nu.

Upp till 14 års fängelse för homosexualitet och förbud mot att ens vara med i organisationer som försvarar homosexuellas rättigheter. Det är en del av den nya lag som nu har gått igenom i Nigerias parlament.

Att ha sex med någon av samma kön är redan förbjudet i Nigeria. Men de senaste åren har flera lagförslag om skärpta straff och inskränkningar varit på gång, utan att ta sig igenom parlamentet. Men nu sällade sig alltså en av kontinentens verkliga stormakter till andra länder i den våg av hårdnande attityder och lagar mot homosexuella som har svept över delar av Afrika de senaste åren.

I de flesta fall finns förbudslagarna kvar sen den koloniala lagstiftningen, men i flera länder har försök också gjorts de senaste åren att skärpa lagarna. I Uganda föreslogs till och med dödsstraff för homosexualitet. Efter starka internationella protester togs just den paragrafen bort i lagförslaget som fortfarande väntar på att gå igenom.

FN-chefen Ban Ki-moon och USA och Storbritannien är några av dem som har protesterat mot de hårdnande attityderna mot homosexuella i Afrika. Sydafrika är det enda landet på kontinenten som tillåter äktenskap mellan homosexuella.

Lagen i Nigeria träder inte i kraft förrän presidenten har skrivit under den och presidentkansliet i Abuja har ännu inte kommenterat lagen. Enligt den är till och med straffbart att offentligt visa någon som helst form av kärlekshandling mellan två personer av samma kön.   

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".