Stormmoln över Oklahoma. Foto: Scanpix.

Tornador på väg mot redan drabbade områden

I USA utfärdades i natt tornadovarningar för ett område som sträcker sig från Oklahoma City i söder upp mot Des Moines i delstaten Iowa. Minst fem personer har omkommit och ytterligare 14 har skadats, varav tre allvarligt. uppger sjukhuskällor.

En kvinna och hennes baby dog när de sögs ur sin bil när de befann sig på motorvägen Interstate 40 där ovädret drog in under rusningstid.

De var bara ett par kilometer från förstaden Moore som delvis ödelades i förra veckans tornado, säger Betsy Randolph, talesperson för trafikpolisen i Oklahoma City, till ABC News.

– En mor och hennes barn saknades efter en kollision där. Vi vet att stormen tog fatt i dem och förde bort dem. Men när polisen hittade dem var de båda döda, sade hon.

Längs motorvägen fanns mängder av skadade bilar. Randolph liknade det vid en parkeringsplats beströdd med bilvrak och sade att det inte fanns tillräckligt många poliser för att ta hand om alla olyckor som inträffat.

Enligt väderlekstjänsten har fem virvelstormar dragit in över Oklahoma City-området i samband med stormen.

Myndigheterna uppmanade människor att söka skydd i till exempel källare och inte ge sig ut på vägarna, rapporterar CNN också.

Över 170 000 invånare i området var tidigt på lördagen, svensk tid, utan ström.

Passagerare på Oklahoma flygplats har skickats ned i underjordiska tunnlar och alla flyg har ställts in.

Situationen är kusligt lik förra veckans tornado, skriver AP på Twitter.

Flera tornadojägare är ute med sina bilar i jakt på bilder när ovädret drar fram. CNN förlorade kontakt med en av dem under direktsändning sedan han sagt att taket slitits av på hans bil.

TT/Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".