1 av 8
En uppmaning till regeringen att avgå, i Istanbul. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.
2 av 8
Vattenkanon riktades mot demonstrerande i Istanbul. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.
3 av 8
Kravallpolis på ett Taksimtorget. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.
4 av 8
Krossat skyltfönster efter oroligheterna. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.
5 av 8
Demonstranter avvaktar nära Taksimtorget. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.
6 av 8
Vägen till Taksim. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.
7 av 8
Kravallpolis stöter samman med demonstranter i Istanbul. Foto: Scanpix.
8 av 8

Turkiska demonstranter: Regeringen måste avgå

"Tayyip Erdogan har blivit en diktator"
1:18 min

I Turkiet fortsätter protesterna i flera turkiska städer. I Istanbul kräver demonstranter regeringens avgång och polisen har åter svarat med tårgas.

Det som började som en protest mot ett byggprojekt har nu växt till missnöjesytteringar mot regeringen och premiärministern.

Regeringen måste avgå, skriker demonstranter intill Taksimtorget i Istanbul. Längre fram på gågatan står Istiklal står en mur av kravallpoliser som sköljer tårgas över demonstranterna.

Det startade som en protest mot att träd ska rivas upp i parken mitt på torget, men nu handlar det om något större – om den turkiske premiärministern säger Ilter.

 – Tayyip Erdogan har blivit en diktator. Han vill bestämma vad vi ska ha på oss, vad vi dricker och vad vi äter, säger Ilter som är klädd i fotbollslaget Fenerbahces tröja.

Den turkiske premiärministern hejar på samma lag och Ilter röstade på det styrande AK-partiet i förra valet. Men demonstranterna säger att här på gatorna förenas fotbollsupportrar, vänsterpolitiker, det största oppositionspartiet CHP och kurder.

Ilter är till exempel kritiskt till Turkiets syrienpolitik.

– Vi stödjer den syriska oppositionen med vapen. Det är inte rätt politik för Turkiet, förklarar Ilter. Vi vill ha fred med våra grannar säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".