Björkskog. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Ny vaccinationsmetod mot björkallergi

"Enkelt sätt att ta medicinen"
1:52 min

Nu kan det bli lättare att vaccinera sig mot björkallergi. Hittills har det krävts att man går till en klinik och får sprutor under tre års tid. Nu pågår ett projekt om att man istället själv ska kunna ta en tablett och få samma effekt.

– Jag har varit en helt annan person än jag brukar vara. Folk brukar säga att "oj vad du ser helt förstörd ut". men nu har ingen sagt någonting och jag har kunnat använda linser och smink som vanligt. Det har gjort jättestor skillnad för mig, säger Liina Navell som är björkallergisk och får prova den nya pollentabletten.

De allra flesta som är allergiska mot pollen behandlar sina symptom bra med vanliga allergitabletter, nässprej och ögondroppar.

Men när det inte alls räcker till, då kan behandling med det ämne som man är allergisk mot, så kallad hyposensibilisering, se till att allergin minskar, eller om man har tur, helt försvinner. Men det krävs stort tålamod: under tre års tid ska man ta sprutor regelbundet.

För gräspollenallergiker har det redan funnits en tablett i sex år. Och nu håller läkemedelsföretaget ALK på att ta fram tabletter för björkallallergi.  660 patienter på kliniker i åtta länder provar olika styrkor av behandlingen. En kontrollgrupp får placebotabletter.

Precis som sprutorna ska tabletten också tas i tre år, men den kan patienten ta helt själv hemma.

--  Det är ett ganska enkelt sätt att ta medicinen på. Patienten slipper komma till oss, slipper få sprutor och kan sköta behandlingen själv. Och om det lyckas betyder det att det är många fler som kommer att kunna få den här behandlingen för att kunna minska sin björkallergi, säger Christer Jansson, överläkare och professor o lung- och allergimedicin på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Om forskningen faller väl ut kommer det dröja åtminstone ett par år till innan björkpollentabletterna finns att köpa. Fram till dess får Liina Navell kämpa på med sina vanliga mediciner:

– Jag brukar ta antihistamintabletter, allergitabletter, nässprej och ögondroppar. Det hjälper kanske för stunden. Men så jättemycket brukar det faktiskt inte hjälpa.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".