Ryssland blockerar FN-uttalande om utsatt stad

Ryssland blockerade i natt ett uttalande i FN:s säkerhetsråd om situationen i den syriska staden al-Qusayr nära gränsen till Libanon.

Storbritannien, som för närvarande är ordförande i säkerhetsrådet, hade skickat runt ett förslag till uttalande där de 15 medlemsländerna uttryckte stark oro över situationen i al-Qusayr - och särskilt över hur civilbefolkningen där drabbas av striderna.

Men uttalandet blockeras av Ryssland, som är ett av de fem länder som har veto-rätt i FN:s säkerhetsråd.

En FN-diplomat säger till Reuters att Ryssland motiverat sitt nej med att det inteär tillrådligt med ett uttalande från säkerhetsrådet när det inte var det när syriska rebeller tog kontrollen över al-Qusayr.

Hårda strider mellan syriska regimens styrkor och rebeller om kontrollen över al-Qusayr har nu pågått i två veckor och regeringsstyrkorn med stöd av Hizbollah rapporteras nu belägra stan.

Många tusentals människor är instängda och bland dem beräknas 1 500 vara skadade och i stort behov av medicinsk hjälp/läkarvård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".