Pagrotsky upprörs över teaterprojektet

Kultur- och utbildningsminister Leif Pagrotsky är upprörd över teaterprojektet på Dramatiska institutet där barn bland annat har fått lyssna på en porrnovell samtidigt som de filmades.

Varken Dramatiska institutet eller Stensö skola har sagt sig vilja ta på sig ansvaret för det som hänt. Leif Pagrotsky menar att ansvaret för barnen har åsidosatts.

– Det som har kommit fram är omskakande, säger han.

Vad är det som du är mest upprörs över?

– Det verkar som om ingen har något ansvar för barnen i skolan. De är något slags sidofigurer i det som har utspelat sig och det har jag svårt att acceptera.

Beredd att agera
Leif Pagrotsky är förskräckt över det som hänt. Just nu pågår flera olika utredningar om projektet, och när det hela klarnar är Pagrotsky beredd att agera, säger han.

– När det kommer fram tänker inte jag vända andra kinden till. Det här är så pass allvarligt att vi måste säkerställa att det här inte kan upprepas.

Vad ska du göra då?

– När vi vet vad som skett, vad det har för omfattning och vi vet var någonstans det har klickat, är det dags att diskutera vad som ska ske.

Vill ha en förklaring
Leif Pagrotsky har kallat till sig styrelseordföranden för Dramatiska Institutet, Astrid Assefa. Han vill ha en förklaring till vad detta har att göra med det konstnärliga uttrycket, för det finns gränser för den konstnärliga friheten, anser kulturministern.

– Om det här hade gällt konstnärliga uttryck inför en vuxen publik hade det varit en helt annan sak, då hade i alla fall jag försvarat den konstnärliga friheten. Men det är just att det är små barn som har varit inblandade i detta som gör att det här är lite mer än en intellektuell diskussion om konstnärliga uttrycksformer, säger Leif Pagrotsky.

Inga-Lill Hagberg
inga-lill.hagberg@sr.se