1 av 2
Demonstranter har åter samlats på Taksimtorget. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.
2 av 2

Spänd väntan på Taksimtorget i Istanbul

De klappar händer och sjunger sånger
2:01 min

Även om det inte är samma massor som i går har i dag tusentals demonstranter har åter samlats på Taksimtorget i Istanbul. Många politiska partier finns representerade på torget i dag, lika så många unga.

– Snälla gör vad ni kan för att hålla torget rent, uppmanar en talare från en av vänsterorganisationerna som demonstrerar på Taksimtorget.

Demonstranterna klappar händer och sjunger sånger på torget och det är en stämning av folkfest på torget.

Tårgas sattes in mot ett tusental demonstranter som försökte ta sig till premiärminister Erdogans kontor i huvudstaden Ankara.

Enligt turkiska inrikesdepartement har 1 700 personer hittills gripits i samband med 235 demonstrationer i 67 städer. Men de flesta ska ha släppts efter förhör.

Premiärministern Recep Tayyip Erdogan sa i ett tv-tal att demonstranterna förstör allmän egendom och avfärdade demonstranternas anklagelser om diktatoriskt ledarskap.

– Om ni kallar en folkvald ledare för diktator, då vet jag inte vad jag ska säga, sa Erdogan, som också underströk att regeringen planterat många träd i Turkiet.

Ugur Kilic har en krycka och haltar på ena benet efter skador från protesterna. Han tycket att Erdogans tal visar att han inte förstått problemet.

– Det handlar inte om träden längre. Folket vill att regeringen avgår, säger Ugur Kilic.

En annan demonstrant som deltagit mot protesterna i Geziparken från första dagen menar att det råder helt olika åsikter om vad demonstranter egentligen vill.

– Vi är här som individer för att någonting måste hända, regeringen kan inte fortsätta att styra utan att lyssna på folket, men exakt vad som ska hända med demonstrationerna, och vem som kan företräda demonstranterna - det vet inget.

Omkullvälta bilar och barrikader på gatorna som leder till Taksim vittnar om att det också finns en spänd förväntan för vad som ska kan hända härnäst.

Ugur Kilic säger att han och många andra kommer att vara kvar för att försvara torget om polisen kommer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".