1 av 3
Parlamentsledamoten Nazirullah Hanafi stoppade ett lagförslag som bland annat skulle ge fängelse för den som slår sin fru. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio.
2 av 3
Fawzia Koofi ger inte upp hoppet om att införa lagen. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio.
3 av 3
Att afghanska flickor nu får utbildning är en av de stora framgångarna efter talibanernas fall. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio.

Oro inför kvinnornas situation i Afghanistan

"Kvinnohärbärgen stider mot Islam"
2:30 min

I Afghanistan stiger oron inför vad som ska hända när utländska soldater lämnar landet samtidigt som presidentvalet också ska hållas då. Ett misslyckat försök nyligen att införa en lag för att stoppa våld mot kvinnor illustrerar att framstegen för afghanska kvinnor efter talibanernas fall är bräckliga.

Ett kvinnohärbärge i Kabul kan symbolisera något som var otänkbart under talibanernas styre. Och ute på gatorna ser Ekots utsände nu överallt flickor på väg till och från skolan, många kvinnor går också utan burka i huvudstaden.

Men framstegen för kvinnor i Afghanistan är, tolv år efter talibanregimens fall, fortfarande bräckliga.

Nazirullah Hanafi från staden Herat, är en av de parlamentariker som nyligen lyckades stoppa en lag för att skydda kvinnor från våld.

På sitt rum i parlamentet räknar Hanafi  upp punkterna i lagförslaget och avfärdar dem alla.

Kvinnohärbärgena strider mot islam och uppmuntrar kvinnor att överge sina makar, enligt honom. Det föreslagna förbudet mot att slå sin fru strider mot islam, säger han.

- Islam säger att en man kan slå en olydig fru, men inte för hårt, säger Hanafi.

Om kvinnan får allvarliga skador bör maken inte, som kvinnoaktivister vill, dömas till fängelse, utan ges böter menar han.

Hanafi gillar inte heller lagförslagets miniålder för kvinnor på 16 år för giftermål, det kan ske tidigare om flickan är könsmogen och om pappan hittat en lämplig make åt henne.

En del parlamentariker försvarar också traditionen här att åtala och fängsla våldtäktsoffer. De säger att om man inte straffar en kvinna som blivit våldtagen finns risk att hon skyller på våldtäkt när relationen i själva verket varit frivillig.

Det är parlamentsledamoten Fawzia Koofi, en av landets ledande kvinnoaktivister, som försökt få parlamentet att godkänna kvinnoskyddslagen.

- Vilken mamma eller pappa är redo att gifta bort sin sexåriga dotter, säger hon. Lagen är redan i kraft - åtminstone på pappret - sedan 2009, men bara som ett dekret från presidenten; han införde det under påtryckningar från Västländer. Nästa år är det presidentval, och Koofi och andra kvinnorättsaktivister oroar sig för att nästa president kan komma att avskaffa dekretet, när han eller hon inte längre står under samma tryck från Väst, särskilt som de flesta utländska soldaterna då lämnat landet.

- Om det här starka motståndet mot kvinnorättslagen finns nu, föreställ dig då hur det kommer att vara 2015, efter att de flesta utländska soldaterna åkt hem, säger hon. - Detta är en varningsklocka om att vi måste göra mer för att stärka kvinnors ställning.

Fawzia Koofi berättar att en del av motståndarna till kvinnorättighter är illiterata men säger att hon respekterar dem ändå för att de följer sin övertygelse.

- Men jag kan inte förstå de kvinnliga parlamentariker som är mot kvinnoskyddslagen. Varför?

Fawzia Koofi säger att kampen för kvinnors rättigheter trots allt går vidare. Hon är uppmuntrad av att framför allt många yngre afghaner verkar vilja stärka kvinnors ställning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".