Tågtrafiken kan få trängselskatt

Trängselskatter kan dyka upp på flera ställen än Göteborg och Stockholm i framtiden. Regeringen öppnar för att även tågavgångar och riksvägar i landet kan bli avgiftsbelagda i ett försök att minska trängseln, enligt Svenska Dagbladet.

Förslaget skulle innebära vägavgifter på fler ställen och skiftande banavgifter som tågoperatörerna får betala beroende vilken veckodag och tid spåren används, skriver Svenska Dagbladet.

– Det snabbaste sättet att få ut mer kapacitet, utan att behöva bygga om eller bygga nytt, är att få ut styrmedlen bättre, säger infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd till tidningen.

För den som reser med tåg skulle nya trängselskatter kunna innebära högre biljettpriser, åtminstone på populära avgångstider. Enligt ministern skulle dock priset kunna sjunka när trängseln är mindre.

Frågan om nya trängselskatter utreds nu av Trafikverket. Samtidigt räknar Statens väg- och transportforskningsinstitut på var trängseln är som störst och vad den kostar samhället.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista