Katastrofberedskap efter översvämningar i Centraleuropa

Minst fyra dödsoffer
1:32 min

Översvämningsläget i Centraleuropa blir allt värre. Myndigheterna i Tyskland, Österrike och Tjeckien befarar till exempel att översvämningarna längs floden Donau är på väg att bli värre än 2002, då mångmiljardskador drabbade området efter att floden svämmat över. Minst fyra dödsoffer har krävts hittills och katastrofberedskap är utlyst på flera håll.

Horst Seehofer är regeringschef i den sydtyska delstaten Bayern. Han befarar att översvämningsläget på flera håll i delstaten är på en nivå som man tidigare aldrig varit med om.

Läget är detsamma i på flera andra håll i mellersta och södra Tyskland, Österrike och Tjeckien. I Tjeckien utropade regeringen på söndagen katastrofläge i flera delar och i huvudstaden Prag kämpade räddningspersonal och militär med att bygga fördämningar mot floden Moldaus snabbt stigande vatten.

I Österrike är läget allvarligt i städerna Linz och Melk och i den sydtyska staden Passau befaras Donaus vattennivå under dagen stiga över de nivåer som rådde 2002, när översvämningar senast orsakade stora skador i staden.

– Jag är riktigt orolig för hur mycket floden kommer stiga, säger en tvåbarnsförälder nära en av de översvämningsdrabbade städerna i Tyskland.

Enstaka dödsfall har redan krävts i översvämningsrelaterade olyckor i området och flera personer rapporterades också saknade. Militär i de tre länderna hjälper nu till med evakueringar på flera håll.

Kollektivtrafiken är inställd och skolor stängda på flera håll och motorvägar har spärrats av på grund av vattenläget.

Det är ett oavbrutet regnande de senaste dagarna som lett till det allvarliga läget. Och väderprognoserna talar om att regnet kommer fortsätta åtminstone i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".