Borgerlig kritik mot EU-strategi

På onsdagen diskuterar riksdagen den svenska utrikespolitiken och då väntas stark kritik mot regeringens sätt att sköta utrikespolitiken inom EU.

Det finns en stark kritik inom oppositionen mot att regeringen godkänt EU:s beslut att normalisera relationerna till Kuba och att den heller inte protesterat mot att EU nu är på väg att häva vapenembargot mot Kina.

– Bara den senaste tiden har vi sett två väldigt klara exempel på att den moraliska dimensionen i utrikespolitiken inte finns, där Sverige går på de stora ländernas linje, framför allt Frankrike, Tyskland för att ta bort detta och där Sverige kan stoppa, säger folkpartisten Cecilia Malmström som sitter i Europaparlamentets utrikesutskott.

– Det finns många länder som är kritiska men man vågar inte stå upp mot de stora länderna. Jag tycker det är ynkligt, säger Cecilia Malmström.

Vad kan det leda till för Sveriges del på sikt?

– Det leder långsamt till att Sveriges inflytande i EU hela tiden reduceras. Det finns massor av exempel på att små länder med starka företrädare kan åstadkomma oerhört mycket om man argumenterar för sin sak men om man inte är intresserad då blir man bara en som sitter på bänken, säger hon.

Centerpartisten Lena Ek, ledamot av Europaparlamentet är också kritisk till regeringens utrikespolitiska linje i EU.

– Sverige har traditionellt förut varit en talesman för de små och medelstora staterna, det är vi inte längre. Vi har också blivit försiktigare och vi är mer otydliga när det gäller mänskliga rättigheter, säger hon.

Vad beror det på?

– Jag tycker att man har valt fel väg i utrikespolitiken. Jag tycker att Sverige ska vara övertydligt när det gäller mänskliga rättigheter. Jag tycker att det var ett helt felaktigt beslut om Kuba, det är ett exempel på att vi tonar ner kritiken när det gäller mänskliga rättigheter, säger Lena Ek.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se