När det gäller Tolgfors står inte regeringspartierna bakom kritiken, men näringsminister Annie Lööf, som KU också har granskat under våren, får ta emot viss kritik även från sina egna. Foto: Scanpix

Tolgfors och Lööf kommer att få kritik av KU

Majoritet starkt kritisk till hur Tolgfors styrt FOI
1:56 min

Både förre försvarsministern Sten Tolgfors och näringsminister Annie Lööf kommer att få stark kritik när Konstitutionsutskottet presenterar sitt betänkande i morgon. Det erfar Ekot.

Den så kallade Saudiaffären handlar om att myndigheten FOI hjälpte diktaturen Saudiarabien med planeringen av en avancerad vapenfabrik. För att dölja sin inblandning slussade FOI ut skattepengar från myndigheten och startade ett bulvanföretag.

Under våren har riksdagsledamöterna i KU granskat regeringens roll i den här affären. Utskottet presenterar sitt betänkande i morgon, och om inget ändras - finns alltså en majoritet för stark kritik mot förre försvarsministern Sten Tolgfors. Det uppger flera källor till Ekot.

KU har inte kunnat visa att Sten Tolgfors kände till upplägget med bulvanföretaget. Däremot får han kritik för sitt sätt att styra FOI. Saudiärendet var ett känsligt, komplicerat fall som rörde både relationen till svenskt näringsliv och Saudiarabien. Det var välkänt på försvarsdepartementet  - ändå drog sig Sten Tolgfors undan, han hade minimal kontakt med FOI:s generaldirektör och överlät i praktiken allt ansvar på myndigheten.

När det gäller Tolgfors står inte regeringspartierna bakom kritiken, men näringsminister Annie Lööf, som KU också har granskat under våren, får ta emot viss kritik även från sina egna. Men det är den samlade oppositionen som står för den vassaste kritiken.

Det handlar om att Näringsdepartementet väntade med en begäran från Aftonbladet att få se ett antal representationsnotor. Medan tidningen väntade skickade departementet kopia på notorna till Ekot.

Nu kritiseras Annie Lööf för att departementet inte har något fungerande system för utlämnandet av allmänna handlingar. Eftersom Statsminister Fredrik Reinfeldt är ytterst ansvarig för detta får även han kritik, enligt uppgifter till Ekot.

Annie Lööf får också kritik för att ha lämnat felaktiga uppgifter till utskottet.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".