10 000 i protest mot regeringen i Etiopien

"Vi vill ha frihet"
2:01 min

I det hårt styrda och statskontrollerade Etiopien har det första gången på åtta år hållits en större demonstration mot regeringen.

Uppåt 10 000 människor var ute på gatorna i huvudstaden Addis Abeba i går och krävde bland annat att landets politiska fångar ska släppas ur fängelse:

– "Vi vill ha frihet" och "vi vill ha rättvisa", var några av slagorden som ekade i Addis Abeba i går, när demonstrationståget drog genom staden större gator.

Några höll upp foton av fängslade oppositionella och journalister.

Hela demonstrationen fick hållas utan att polisen grep in, och det är första gången sedan de stora protesterna 2005 som något liknande har tillåtits i landet.

Då dödades uppåt 200 människor i protesterna, som följde efter det omtvistade valresultat. Efter det skärptes kontrollen och övervakningen i landet, politiska partier i opposition har haft svårt att arbeta och Etiopien är enligt internationella människorättsorganisationer ett av de värsta i världen när det gäller fängslade journalister, med över 70 stängda tidningar och nära 50 journalister i exil de senaste åren, enligt den internationella medie-organisationen CPJ.

Men sedan i augusti styrs landet av en ny premiärminister, efter att den auktoritära före detta gerillaledaren Meles Zenawi plötsligt gick bort.

Att gårdagens stora demonstration kunde hållas kommer av många att tolkas som ett tecken på att det nya styret med premiärminister Hailemariam Desaleign i spetsen är berett att försiktigt öppna upp samhället.

Etiopien har de senaste åren varit en av de snabbast växande ekonomierna i Afrika, och fattigdomen har gått ner. Men den politiska friheten har samtidigt minskat och det är inte heller alla som tycker att de har sett något av de ekonomiska framgångarna.

Det nybildade oppositionspartiet De blåa som stod bakom demonstrationen säger att protesten också gällde den höga ungdomsarbetslösheten och höga levnadsomkostnader, och att partiet kommer att kalla till nya demonstrationer om inte regeringen genomför reformer.

I bakgrunden finns också missnöje från stora muslimska minoritetsgrupper i Etiopien, som är ett av världens äldsta kristna länder.

De var med i demonstrationen i går, efter ett växande missnöje under flera år, med muslimska organisationer som anser att regeringen inskränker deras religionsfrihet och vill vara med och bestämma vilka som får bli imamer till exempel.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".