Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.

Ericsson: Kunderna kräver snabbare mobilnät

Fler abonnemang än människor på jorden
1:33 min

Mobilmarknaden fortsätter att växa så det knakar. I en rapport som telefoniföretaget Ericsson släpper idag så skrivs prognosen upp för utbyggnaden av det snabbare 4G-nätet i världen. Snabba nät behövs för abonnenterna är otåliga när det gäller att få upp den sajt man söker, enligt Ericsson.

– Det vi har sett nu när vi mäter hur nöjda slutanvändarna är att efter ca. 4 sekunder tappar vi 25 procent av användarna. Efter 10 sekunder ger hälften upp. Det är egentligen det som har den starkaste lojalitetspåverkan på vad man rekommenderar till sina vänner, säger Ericssons strategichef Mikael Bäck.

Så om det inte går fort, då förlorar man kunder?

– Ja, det är vad vi har sett.

Mobiloperatörerna satsar på snabbhet. Ericsson tror nu att 4G-utbyggnaden ökar farten ytterligare så att 60 procent av världens befolkning har tillgång till 4G år 2018.

Det som kräver utrymme och snabbhet är att allt fler har smartphones som används i allt högre utsträckning för att se på video. Den användningen har ökat med 60 procent det senaste året.

Totalt fördubblades mängden data som skickades i världens mobila nät det senaste året. Fram till 2018 så förväntas den mängden tolvfaldigas. Och nästa år passeras en magisk gräns. Då kommer att antalet mobilabonnemang att bli fler än antalet människor på jordklotet, alltså över 7,3 miljarder.

Men den siffran är ju förstås lite kuriosa eftersom mobilabonnemangen i världen är väldigt ojämnt fördelade.

– I många delar av världen finns det fortfarande miljarder användare som inte har ett abonnemang eller en telefon. Det finns till exempel platser i Afrika där man delar på en telefon mellan flera personer. Medan här i Sverige så är det väldigt vanligt att många har fler än ett abonnemang. Så det är oerhört ojämnt fördelat och det kommer att fortsätta vara så ett bra tag, säger Mikael Bäck, strategichef på Ericsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".