Slutpläderingar i målet mot Södertäljenätverket

Åklagaren: "De förlitar sig på tystnad, rädsla och lojalitet"
1:58 min

På måndagen inleddes slutpläderingar i målet mot det så kallade Södertäljenätverket som står åtalade för bland annat tre mord. Så här uttryckte sig åklagare Henrik Söderman i dag om mordet på en fotbollsspelaren och hans bror i Ronna juli 2010.

– Bröderna har blivit avrättade, skyttarna har varit välplanerade och det har krävts medverkan från ett stort antal personer. De som ligger bakom de här morden verkar i Södertälje, de förlitar sig på tystnad, rädsla och lojalitet, säger åklagare Henrik Söderman.  

Efter sju månaders förhandling var det dags för slutpläderingar i målet mot det så kallade Södertäljenätverket här i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt i dag.

För ett år sedan avslutades den första tingsrättsförhandlingen här. Men rättegången fick tas om eftersom en av nämndemännen var jävig. Åklagare Eva Korpi sa i sin plädering att nätverket var tydligt strukturerade mot organiserad brottslighet.

– Det finns ett nätverk, vi anser att vi har lyckats bevisa det, det nätverket  är mer åt gängstruktur, det är en sammanhållen grupp, en gruppering som baseras av släktskap och etnicitet, en gruppering som är anknutet till visst område. En gemensam affärsidé, en sammanhållen identitet och det finns ordervägar. 

Enligt åklagarna är styrs nätverket hierarkiskt, där en 32-årig man leder sitt nätverk i Södertälje och det är han som gett order om de tre morden, hans underhuggare har utfört order.

Men försvarssidan har en dock en annan bild och anser att åklagarna inte lyckats visa vem som ligger bakom morden.

Advokat Fredrik Ungerfält företräder den 32-åring som utpekas som ledare och som nekar till brott.

– Om det skulle vara så att det finns en kriminell struktur, så är det ändå så att åklagaren måste styrka vilka individer i straffrättslig mening som är ansvariga för de gärningar som man har valt att åtala, man kan alltså inte straffa en kriminell struktur eller en organisation, utan det är människor som är straffsubjekt i Sverige, säger advokat Fredrik Ungerfält.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".