Annie Lööf väntas i dag få kritik av Konstitutionsutskottet där Peter Eriksson (MP) är ordförande. Foto. Scanpix

Peter Eriksson: "Svår belastning för regeringen"

12 min

Nu visar det sig att ytterligare en central del i det Annie Lööf sa till KU i våras verkar felaktig.

– Det är extra tråkigt när man vet att Annie Lööf redan en gång lämnat felaktiga uppgifter, men fått chansen att komma tillbaka till KU för att rätta till det, vilket är väldigt ovanligt, säger Peter Eriksson, ordförande i Konstitutionsutskottet till P1-Morgon idag.

Lööf sa vid utfrågningen i våras att Näringsdepartementet själva hittat felet med fakturan och redan var i färd med att rätta till detta, när Aftonbladet begärde ut handlingarna.

Det är den uppgiften som nu visar sig inte helt korrekt. En notering om felaktigheten gjordes, men inte någon dag innan Aftonbladets granskning, som Annie Lööf hävdade, utan flera månader tidigare. Och under dessa månader verkar ingenting har gjorts för att rätta till felet, förrän Aftonbladet inledde sin granskning.

Peter Eriksson tror att den kritik som Annie Lööf idag väntas få av KU  kan få en rad politiska konsekvenser.

– Det blir en svår belastning för regeringen att ha företrädare som inte beter sig i enlighet med grundlagen och inte fungerar på det sätt som man kan förvänta sig, säger Peter Eriksson.

Stefan Wahlberg, chefredaktör för Dagens Juridik, menar att det även går att diskutera om de felaktiga uppgifterna är rent brottsliga.

– Det skulle kunna vara fråga om någon typ av trolöshet mot huvudman. Det här är pengar som inte skulle ha betalats av oss skattebetalare utan av Centerpartiet, och att de sedan tillbakaträder och upptäcker felet beror ju på den journalistiska granskningen, säger Stefan Wahlberg till P1-Morgon.

Peter Eriksson menar att dagens avslöjande om ytterligare felaktigheter stärker bedömningen som KU:s majoritet gör.

– Annie Lööf förklarar flera gånger i den här historien att det är ett misstag att man lämnat ut handlingarna till andra journalister innan de kom till Aftonbladet, men den historien känner vi inte heller har någon större trovärdighet och påpekar därför, på ett ganska ovanligt sätt, att det inte går att utesluta att det här var en medveten handling för att underminera Aftonbladets artikel, säger Peter Eriksson.

Annie Lööf har avböjt att kommentera uppgifterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista